Covid-19: Σε κομβικό σημείο η κούρσα για το εμβόλιο

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 09:31
UPD:09:43
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

Σε κομβικό σημείο στα φτάνει η κούρσα που έχει ξεκινήσει για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 860.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να έρθουν τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό υποστηρίζει η Airfinity, εταιρεία ερευνών που παρακολουθεί την εξέλιξη των δοκιμών για τα εμβόλια. 

Χθες μάλιστα έγινε γνωστό πως η διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και τον Νοέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια του Covid-19. Από αυτή την ποσότητα στην Ελλάδα αναλογούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τις οποίες θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα, η διάθεση του εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020. Για την Ελλάδα η πρώτη φάση της διάθεσης εξασφαλίζει περίπου 600.000 δόσεις.

Άλλες δύο φαρμακευτικές, η αμερικανική Moderna και η γερμανική BioNTech που συμπράττει με την αμερικανική Pfizer, ενδέχεται να έχουν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα τους μέσα στον Οκτώβριο- και πριν από τη σημαντική συνάντηση με τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου. 

Η Pfizer μάλιστα με την ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι θα γνωρίζει έως τα τέλη Οκτωβρίου εάν το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει είναι πετυχημένο και στην περίπτωση που αυτό ισχύει, θα το υποβάλει αμέσως για έγκριση.

Η Sinovac Biotech Ltd. της Κίνας, θα μπορούσε επίσης να έχει αποτελέσματα λίγο αργότερα- και μετά τη συνεδρίαση του FDA.

Αυτά τα πρώτα δεδομένα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αποσπασματικά καθώς πρόκειται για κλεφτές ματιές στα αποτελέσματα ερευνών που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η βιαστική έγκριση ενός εμβολίου προτού καταστούν σαφή και ξεκάθαρα τα οφέλη του και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η χρήση του.

Τα πρώτα αποτελέσματα αρκούν για «να μας δώσουν μια πολύ καλή ιδέα για το πού πηγαίνουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airfinity, Rasmus Bech Hansen. «Κινούνται γρηγορότερα από ό, τι θα περίμενε κανείς» συνέχισε. 

Τα αποτελέσματα των εμβολίων είναι αρκετά υποσχόμενα σε μικρότερες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό να επισημανθούν τυχόν σοβαροί κίνδυνοι. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή