Αυτό που δεν λέει ο Μπους, το λέει ο Πετρέους

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2007 19:42

A- A A+

Τα καλά νέα από το Ιράκ είναι κάτι που σπανίζει στην καθημερινή ειδησεογραφία.

Είναι απολύτως σαφές, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να σταθεροποιήσουν τη χώρα. Αντίθετα μάλιστα, πολλές φορές είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες υπεύθυνοι για το θάνατο αμάχων, όπως πρόσφατα στην πόλη Χαντίτα. Στο μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση για τη μείωση της δύναμης του αμερικανικού στρατού. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ που θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο σε λίγες μέρες, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγός Πετρέους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα εμφανιστούν ενώπιον του Κογκρέσου ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο Aμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη, Ράιν Κρόκερ, ένα πράγμα θα έχουν στο μυαλό τους: Να διασφαλίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη υποστήριξη προς την πολιτική του προέδρου Μπους για το Ιράκ. Και αυτό γιατί επίκειται η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού και ως γνωστόν το Κογκρέσο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Είναι σαφές, ότι το στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν θα παραχωρήσει λευκή επιταγή στον Μπους για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ.

«Ο στρατηγός Πετρέους και ο πρέσβης Κρόκερ μου λένε, ότι αν συνεχιστούν οι επιτυχίες που έχουμε μέχρι τώρα, θα είναι δυνατή η διατήρηση του ίδιου επιπέδου ασφάλειας με λιγότερους Aμερικανούς στρατιώτες», τόνισε ο πρόεδρος Μπους κατά την αιφνιδιαστική έπίσκεψή του στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

Η δήλωση του Aμερικανού Προέδρου δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δέσμευση σε χρονοδιάγραμμα αποχώρησης αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων. Αυτό που δεν κάνει ο Aμερικανός Πρόεδρος, το κάνει ο στρατηγός Πετρέους. Ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων, δηλώνει ότι είναι αναγκαία η μείωση των δυνάμεων την ερχόμενη άνοιξη και ότι αυτή θα είναι η πρότασή του προς το Κογκρέσο.

Σε αντίθεση με τις πρακτικές του παρελθόντος, στο εξής δεν θα παρατείνεται η θητεία Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ. Αυτό που δεν διευκρινίζει ο στρατηγός Πετρέους είναι το πόσο θα μειωθούν οι αμερικανικές δυνάμεις. Βέβαιο είναι, ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν μείωση του στρατού στις 130.000, στα επίπεδα δηλαδή του 2006. Θέλουν ουσιαστική μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών. Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την έκθεση Πετρέους στην κατεύθυνση μια νέας στρατηγικής στο Ιράκ. Το ίδιο θα κάνουν και πολλοί Ρεπουμπλικανοί, αναγνωρίζοντας προφανώς και αυτοί το αδιέξοδο της πολιτικής στο Ιράκ.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή