Ποιος θα κερδίσει την προεδρία

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 08:10
UPD:08:10
REUTERS/POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Κάλπες πολλές στις ΗΠΑ σε χρονιά εκλογική και η παράδοση δεν είναι πάντα εκεί. Για παράδειγμα, ο 40άρης Τζόζεφ Κένεντι ο 3ος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τη Γερουσία στη Μασαχουσέτη. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κένεντι χάνει εκλογές στην Πολιτεία. Το ερώτημα, όμως, είναι ποιος θα κερδίσει την προεδρία, την «πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου». 

Οι ειδικοί στις εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν να το έχουν λήξει το ματς. 

Οι στοιχηματζήδες τι λένε; «Τον Αύγουστο, ο Τραμπ είχε τις χειρότερες πιθανότητες επανεκλογής από οποιονδήποτε εκλεγμένο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ και η ήττα από τον Μπάιντεν φαινόταν ολοένα και πιο πιθανή», ανέφερε εκπρόσωπος της στοιχηματικής πλατφόρμας Betfair. Την περασμένη Τρίτη, όμως, όπως μεταδίδει το Reuters, έγιναν τέσσερα στοιχήματα πάνω από 10.000 στερλίνες και τα τρία ήταν υπέρ του Τραμπ.

Τι λένε όσοι κάνουν λογαριασμό; Οι επενδυτές πρέπει να τοποθετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιθανότητες επανεκλογής Τραμπ, σημειώνει η JP Morgan. «Πολλά μπορεί να γίνουν τις επόμενες 60 ημέρες για να αλλάξουν οι πιθανότητες, αλλά σίγουρα πιστεύουμε ότι το μομέντουμ είναι υπέρ του Τραμπ». Παρά τη διαχείριση της πανδημίας και το κύμα διαδηλώσεων, διερωτάται ο άπειρος στα αμερικανικά εκλογικά.

Ας ακούσει και τον Μάικλ Μουρ, που ξέρει κάτι παραπάνω από τα βασικά. Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, από τους ελάχιστους που είχαν προβλέψει τη νίκη Τραμπ το 2016, υποστηρίζει ότι «υπάρχει ένας κρυφός ενθουσιασμός για τον Αμερικάνο πρόεδρο σε κάποιες κομβικές Πολιτείες». Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις σε Μινεσότα και Μίσιγκαν καταλήγει ότι η αναμέτρηση είναι ντέρμπι. 

«Σας προειδοποιώ περίπου δέκα βδομάδες πριν από τις εκλογές». Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου των Δημοκρατικών ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφτεί μία σειρά από Πολιτείες, αλλά όχι και το Μίσιγκαν.

«Σας θυμίζει κάτι;». Ο Μουρ δεν ξεχνά το 2016 και χτυπά. Το ίδιο λάθος είχε κάνει η Χίλαρι, όταν απέφυγε κάποιες πολιτείες, τις οποίες πήρε τελικά στις κάλπες ο αντίπαλός της.

Ποιος θα κερδίσει, λοιπόν, την προεδρία; Όπως και να έχει, η αποκαλούμενη τρίτη ηλικία.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή