Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας ώστε να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο για να πραγματοποιήσει νέες εκλογές ενώ η αντιπολίτευση της χώρας απευθύνθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για βοήθεια.
Οι υπουργοί της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μέχρι και σε 20 πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την καταστολή των διαδηλωτών δύο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι διαδηλωτές θεωρούν προϊόν νοθείας.
«Η ανακοίνωση των κυρώσεων δεν οδήγησε σε καμία αλλαγή συμπεριφοράς στη Λευκορωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφερόμενος στην απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά τις διαφιλονικούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.
Η ΕΕ, η οποία επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λευκορωσία, χαλάρωσε το 2015 τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής που είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά το 2004, καθώς επεδίωκε να βελτιώσει τις σχέσεις με τον Λουκασένκο, όμως τώρα ελπίζει να επιβάλει γρήγορα περιοριστικά μέτρα, όπως τα αποκαλεί.
Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μπόγκνταν Αουρέσκου δήλωσε πως τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν σε αξιωματούχους οι οποίοι βοήθησαν στην εκλογική νοθεία, σε αυτούς που διέταξαν την καταστολή και σε αυτούς που κατηγορούνται για βία εναντίον διαδηλωτών. Οι αρχές του Μινσκ αρνούνται πως το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με το οποίο ο Λουκασένκο κέρδισε το 80% των ψήφων, είναι προϊόν νοθείας.
Δεν αναμένεται στο στάδιο αυτό να επιβληθούν κυρώσεις στον ίδιο τον Λουκασένκο.
«Η συζήτηση θα είναι σημαντική επειδή το επίπεδο των κυρώσεων, το σε ποιους θα επιβληθούν κυρώσεις, πρέπει να είναι κάτι που θα έχει μελετηθεί πλήρως», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ αναφερόμενος σε ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει δικαστική προσφυγή εναντίον των κυρώσεων, αν αυτές δεν είναι καλά προετοιμασμένες.
Η αντιπολιτευόμενη προεδρική υποψήφια Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, 37 ετών, η οποία διέφυγε στη Λιθουανία μετά τις εκλογές τις οποίες οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι κέρδισε, απηύθυνε έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να μεσολαβήσει για μια λύση.
Η Μέρκελ θα μπορούσε «να έρθει απ' ευθείας σε επαφή με τον Λουκασένκο ή να εξηγήσει την κατάσταση από την άποψή της στον Ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Εξάλλου, πριν από την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι πρεσβευτές της ΕΕ και των χωρών μελών της στο Μινσκ δήλωσαν σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι πως οι διώξεις σε βάρος της αντιπολίτευσης είναι «απαράδεκτες» και κάλεσαν την εξουσία να αποδεχθεί τον διάλογο.
«Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες υπογράμμισαν πως οι διώξεις μελών του Συμβουλίου Συντονισμού (σ.σ.: σχηματίσθηκε από τη λευκορωσική αντιπολίτευση) για τους λόγους που ανακοινώθηκαν από τις αρχές είναι απαράδεκτες», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Λευκορωσία.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φυλακές όπου κρατούνται Λευκορώσοι που διαδήλωσαν εναντίον της εξουσίας, καθώς κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι έχουν κάνει καταγγελίες για κακομεταχειρίσεις και βασανιστήρια.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP