12 μίλια και 6 λέξεις απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο - Επόμενος στόχος οι ζώνες με την Αλβανία
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 22:16
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με μία κίνηση που στέλνει πολλαπλά μηνύματα, η κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για ένα δικαίωμα που η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

«Η Ελλάδα μεγαλώνει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η συμφωνία με την Ιταλία έχει ευρύτερη αποδοχή (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής), ενώ σήμερα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας με την Αίγυπτο (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που λέει «παρών»).

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η αποφασιστικότητά μας έχει φανεί», ενώ αναφερόμενος στην Άγκυρα τόνισε πως έξι λέξεις αρκούν: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Όσον αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης- υπογράμμισε πως καταρρίπτει μια και καλή το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οι πρωτοβουλίες στη διπλωματική «σκακιέρα» θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σήμερα τα «φώτα» πέφτουν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο (και στο τι θα συζητηθεί σε σχέση με την Άγκυρα). Επόμενος στόχος είναι η επίλυση του θέματος των θαλάσσιων ζωνών και με την Αλβανία.

Τμηματική επέκταση

Από τις μέχρι τώρα κινήσεις φαίνεται πως η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης (σε αυτή τη φάση αφορά το Ιόνιο), αφήνοντας προς το παρόν περιθώρια για διαπραγματεύσεις, εφόσον, βεβαίως, αυτές προχωρήσουν. Ουσιαστικά στέλνει μήνυμα διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς να κλείνει οριστικά τις πόρτες διαλόγου. Πώς αποκωδικοποιείται από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα, είναι κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Κόντρες στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια δεν έλειψαν οι πολιτικές κόντρες, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός μίλησε για αμήχανο «παρών», που ισούται με «απών» και για «αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης».

Κριτική στην κυβέρνηση πως προσπαθεί να ηρεμήσει το κομματικό ακροατήριο «που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε χρειάζεται μια εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος και επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

H Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα όλης της περιοχής, ωστόσο η Ελλάδα έχει «εθνική στρατηγική και σχέδιο, με την οποία διαχρονικά έχει διάγει μεγάλες επιτυχίες» σημείωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Παράλληλα ζήτησε εθνική ομοψυχία, καθώς «είναι η Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά είπε πως το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή επειδή είχε προηγηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επιζήμια η πολιτική των ίσων αποστάσεων

Η κυβέρνηση εστιάζει στη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι αυτή που σέβεται το διεθνές δίκαιο. «Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας, και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή» διεμήνυσε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο των εργασιών της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει: «Ανησυχούμε για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος.

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου. Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή