Συνέχεια στο παιχνίδι δηλώσεων και εντυπώσεων Ελλάδας - Τουρκίας

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 21:03
UPD:21:30
REUTERS/UMIT BEKTAS

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο «διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις»

A- A A+

Όσο η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένει σε λεκτικό επίπεδο και συνεπώς ένα παιχνίδι εντυπώσεων, τότε η κατάσταση στην γενικά «έκρυθμη» Ανατολική Μεσόγειο,  παραμένει σε «κυματώδη» μεν, όχι «ταραγμένα» δε «νερά».

Στο «πινγκ πονγκ» δηλώσεων, navtex για τη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στα όρια των δύο κρατών, έκτακτων στρατιωτικών ασκήσεων και σ΄ ότι  δήποτε άλλο περιλαμβάνει το παιχνίδι εντυπώσεων των δύο πλευρών, το απόγευμα της Τρίτης ήταν η σειρά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών να απαντήσει στην αεραυτική άσκηση που πραγματοποιούν από κοινού το πρωί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο «διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις».

«;Oταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», είπε ο κος Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο». Τσαβούσολγου.

Χάϊκο Μαας: Ελλάδα και Τουρκία είπαν σήμερα "ναι στο διάλογο", στρέφοντας την  πλάτη στην στρατιωτική εμπλοκή».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είπαν σήμερα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο.

«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι 'αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από προηγούμενη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε και στην Αθήνα όπου είχε σειρά επαφών με τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κο Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κο Αλέξη Τσίπρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή