Σε συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν στη Βόννη για το Αφγανιστάν

Οι αφγανικές φατρίες για τη διάδοχη κατάσταση στη χώρα
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 07:36
UPD:11:13

A- A A+

ΟΡΑΤΟ είναι πλέον το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία στη Βόννη, οι τέσσερις αφγανικές φατρίες, για τη διάδοχη πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να στέλνουν δυνάμεις τους στη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βορείου Συμμαχίας, Γιούρι Σκανούνι, δήλωσε ότι μία πολιτική δύναμη θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου, μόλις υπάρξει μία προσωρινή κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών πρέπει να διεξαχθεί στην Καμπούλ.

Μιλώντας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε ότι, τα δημοσιεύματα επικείμενης επίθεσης άμεσα στο Ιράκ, στερούνται ουσίας ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενέκρινε ομόφωνα για άλλους έξι μήνες του προγράμματος πετρέλαιο αντί για τρόφιμα για το Ιράκ.

«Εχουμε περιορίσει τον χώρο στον οποίον ο Μπιν Λάντεν αισθάνεται ασφαλής», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέϊνι, ο οποίος εκτίμησε ότι ο καταζητούμενος τρομοκράτης έχει βρει καταφύγιο στην περιοχή Τόρα Μπόρα, στα Λευκά Ορη του Ανατολικού Αφγανιστάν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζων Ασκροφτ παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο υπόσχεται στους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ, βοήθεια για την απόκτηση βίζας ή ιθαγένειας, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη τρομοκρατών.

Στο μεταξύ ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μωχάμεντ Ομάρ θα προτιμούσε να απαρνηθεί την πίστη του παρά να παραδώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ο Μαχφούζ Ιμπν Αλουαλίντ, στενός συνεργάτης του Σαουδάραβα τρομοκράτη. Ο Μαυριτανός Αλουλίντ δήλωσε ακόμη ότι ο μουλάς Ομάρ είναι «ο πραγματικός» αρχηγός της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα και αρκετών άλλων ισλαμικών οργανώσεων, που τον έχουν επιλέξει για την «ορθότητά» των θέσεών του. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η συνέντευξη του Αλουαλίντ μαγνητοσκοπήθηκε κάπου στο Αφγανιστάν πριν από την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την Καμπούλ, αλλά δεν διευκρινίστηκε η ακριβής ημερομηνία. Ο απεσταλμένος του Αλ-Τζαζίρα και ο συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίζονται σε εσωτερικό χώρο, πιθανώς μέσα σε κάποια σπηλιά και κάθονται σε πλαστικές καρέκλες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Ο μουλάς Ομάρ είναι ήρωας, ένας γενναίος άνδρας, του οποίου οι ενέργειες πρέπει να καταγραφούν με χρυσή μελάνη», δήλωσε ο Αλουαλίντ. «Εχει πει ότι θα ήταν ευκολότερο γι'αυτόν να απαρνηθεί βασικές αρχές του Ισλάμ παρά να παραδώσει τον Λάντεν. Γι'αυτές τις αξιοσέβαστες θέσεις του η Αλ-Κάϊντα και άλλες μουσουλμανικές ομάδες τον έχουν επιλέξει ως πραγματικό ηγέτη τους», πρόσθεσε ο Αλουαλίντ. Ο στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη συνέντευξή του αρνήθηκε ότι η Αλ-Κάϊντα ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι η οργάνωση δεν θα μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ταπεινώθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οπως έχουμε πει, η Αλ-Κάϊντα δεν διεκδικεί την ευθύνη για τις επιθέσεις... αλλά είμαστε ευχαριστημένοι που οι ΗΠΑ ένοιωσαν, έστω και για μία ημέρα, την καταπίεση που οι μουσουλμάνοι υφίστανται σε όλο τον κόσμο εξ αιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Αλουαλίντ, προσθέτοντας ότι καταζητείται στης ΗΠΑ, θεωρούμενος ως ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή