Στο Hall Of Fame της FIBA ο Νίκος Γκάλης

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007 18:27
UPD:18:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

A- A A+

Στο Hall Of Fame της FIBA μαζί με άλλα «ιερά τέρατα» του παγκόσμιου μπάσκετ (που αποτελούν την class of 2007), εισήλθε ο μεγάλος Νίκος Γκάλης. Ο παίκτης που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ, βρίσκεται στη Μαδρίτη για να παραστεί στην αυριανή εκδήλωση (11:45 ώρα Ελλάδας, Αλκομπέντας) για την ένταξή του μαζί με 19 ακόμη μεγάλες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ στην πρώτη τάξη του Hall of Fame της FIBA.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για μένα. Είναι μεγάλη τιμή η ένταξή στο Hall of Fame της FIBA. Αισθάνομαι υπερήφανος. Είναι το όνειρο κάθε αθλητή να μπει στο Ηall of Fame. Το ήθελα από τότε που ήμουν παιδί και έπαιζα μπάσκετ στις ΗΠΑ. Τότε είχα είδωλο τον Τζακ Ράσελ και το αμερικανικό Hall of Fame μου προκαλούσε δέος. Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή», δήλωσε ο Νίκος Γκάλης.

Αν είχε μείνει στις ΗΠΑ, βέβαια, ίσως να ήταν μέλος της οικογένειας του Hall of Fame της Μασαχουσέτης: «Δεν ξέρουμε τι θα είχε συμβεί αν είχα μείνει στις ΗΠΑ. Θέλουμε όλοι να πιστεύουμε πως θα είχε συμβεί», είπε και συνέχισε:

«Είναι σημαντικό ότι εμείς οι 20 που θα ενταχθούμε αύριο είμαστε οι πρώτοι στο Hall of Fame της FIBA. Είναι κι αυτό σημαντικό. Είμαι περήφανος για τη χώρα μου. Για κάθε αθλητή είναι σημαντικό να νιώθει πως δεν ξεχάστηκαν όσα έκανε. Και τώρα που έχω παιδί είναι ακόμη πιο σημαντικό. Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά με τη σύζυγό μου. Σε 10-15 χρόνια θα μπορούν τα δικά μου παιδιά και τα άλλα παιδιά να δουν την ιστορία».

Για τον σημερινό κρίσιμο αγώνα της Εθνικής με την Πορτογαλία, ο Γκάλης ήταν ξεκάθαρος: «Αν παίξουμε σοβαρά απόψε θα έρθει άνετα η νίκη. Τα παιδιά δεν έχουν πιάσει ακόμη την απόδοση που μπορούν. Από την άλλη, όμως, παραμένουν μέσα στον στόχο. Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ όλα είναι ρευστά. Καμία ομάδα δεν είναι αχτύπητη και καμία ομάδα δεν είναι ακίνδυνη αν δεν την πάρεις σοβαρά». «Πρέπει να δούμε κάθε παιχνίδι μόνο του με σοβαρότητα. Πρώτα να προκριθούμε στα νοκ άουτ παιχνίδια. Σημαντικό είναι να έχουμε και καλή ψυχολογία. Είμαι αισιόδοξος. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ομάδα, να προχωρήσει και να φέρει στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο», τόνισε.

Ερωτηθείς αν του λείπει το μπάσκετ, ο Γκάλης παραδέχθηκε πως όταν κάποιος αθλητής σταματάει, στην αρχή τού είναι δύσκολο. «Έτσι κι εγώ, τα πρώτα χρόνια ένιωθα σαν λιοντάρι στο κλουβί. Μετά ηρέμησα, τώρα είμαι καλά, έχω την οικογένειά μου. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πάντως σίγουρα μου λείπει. Δεν ξέρω αν του λείπω εγώ...», ανέφερε.

Όσο για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο χώρο του μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο μυαλό μου. Ίσως μια μέρα ξυπνήσω και πω πως θέλω να είμαι και πάλι στο μπάσκετ».

Στην υπενθύμιση εξάλλου, της χιλιοειπωμένης φράσης ότι οι σημερινοί αθλητές πρέπει να πληρώνουν «γκαλόσημο», ο μεγάλος άσος του ελληνικού μπάσκετ γέλασε και απάντησε: «Με τιμά. Ήθελα να δώσω το καλό παράδειγμα στα νέα παιδιά. Εννοώ να καταλάβουν πως αν θέλεις να πετύχεις χρειάζεται σκληρή δουλειά. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις την ομάδα και τον εαυτό σου. Χαίρομαι που τα παιδιά με βλέπουν έτσι και τους εύχομαι να γίνουν μεγάλοι παίκτες».

Τέλος, στην ερώντηση τι θα πει στο φίλο του και πρώην συμπαίκτη του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο Γκάλης τόνισε: «Ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα του πω "εσύ ξέρεις. Καλή επιτυχία". Εξάλλου και ως συμπαίκτες κοιταζόμασταν στα μάτια κι αυτό αρκούσε για να ξέρουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις