Στ. Πέτσας:Στις 12 και 13/9 -από τη Θεσσαλονίκη - θα ανακοινώσει τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ο Πρωθυπουργός

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 14:56
UPD:16:09
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης όπου ανέλυσε το πλάνο της Κυβέρνησης σχετικά με την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προμήθεια του εμβολίου, τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των νοικοκυριών και της οικονομίας, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς και την επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολικη Μεσόγειο, έδωσε το Σάββατο το πρωί  στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο  Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας

Τα μέτρα του φθινοπώρου για την ενίσχυση της οικονομίας και των νοικοκυριών.

Ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό ότι τα νέα φθινοπωρινά  έκτακτα μέτρα ενίσχυσης  για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς και μια σειρά μόνιμων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων πρόκειται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του  -- στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο «Thessaloniki HELEXPO Forum» που διοργανώνει η διοίκηση της ΔΕΘ στη θέση της ματαιωθείσας ετήσιας Έκθεσης.

«Το πλέγμα των μέτρων που εξετάζουμε δεν περιλαμβάνει μόνο την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μειώσεις και άλλων φόρων, που επιβαρύνουν κυρίως την εργασία, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση. Περιλαμβάνει επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί το μη μισθολογικό κόστος αυξάνει την ανεργία και μειώνει την απασχόληση.

Και μέσα σ’ αυτό θα περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης όσων πλήττονται από τον κορονοϊό, αλλά και μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που θα δώσουν μόνιμη ανάσα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ.», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Όσον αφορά στο πότε και πως θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτά θα θα δοθούν εφάπαξ, μέσα στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Και αυτό, για λόγους που έχουν να κάνουν και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -για να περιλαμβάνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που μετά έγιναν συνταξιούχοι- αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με την τόνωση της οικονομίας. Έχουμε προχωρήσει για τους συνταξιούχους σε οκτώ παρεμβάσεις που ενισχύουν το εισόδημά τους. », υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σχετικα με το τι θα ισχύσει για τις μάσκες στα σχολεία, ο υφυπουργός είπε:

«Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση της μάσκας ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, εμείς το ακολουθούμε. Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε νοικοκυριά και εκπαιδευτικούς, γι’ αυτό προσφέρουμε δωρεάν τη μάσκα, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να αποφύγουμε τη διασπορά. Πρέπει να τηρούμε αυτά που όλοι ξέρουμε, δηλαδή, τα μέτρα υγιεινής, τη μάσκα, τις αποστάσεις.»

Το εμβόλιο και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα σε αυτό.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι  σχετικά με τους εμβολιασμούς και ποιοι πολίτες θα έχουν πρώτοι πρόσβαση σε αυτό σκοπός της Κυβέρνησης είναι να δοθεό προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις σε εμβόλια, αν και όποτε αυτό τεθεί σε μαζική παραγωγή και διάθεση απο τις φαρμακοβιομηχανίες, και θα καταστεί κάθε δυνατή προσπάθεια αποφυγής ταλαιπωρίας και συγχρωτισμού των πολιτών.

«Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο κινείται η χώρα μας για την εξασφάλιση των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό ο Κυβερνητικός Εκπρόπωπος επανέλαβε για ακόμα μια φορά την απόλυτη στήριξη στους χειρισμούς του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Υπάρχει μία κλείδα κατανομής σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Δεν διαπραγματεύονται μονομερώς με τις εταιρείες, προκειμένου να υπάρχει ένας ικανός αριθμός εμβολίων για όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Άρα, αυτό που είπε ο Υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, τις προηγούμενες ημέρες, για έναν ικανό αριθμό εμβολίων τον Δεκέμβριο, ισχύει. 

Κάνουμε ό,τι μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνατότητα του τεστ και φαίνεται αυτό και στους αριθμούς. Στην αρχή της πανδημίας κάναμε περίπου 800 τεστ την ημέρα. Τα αυξήσαμε σταδιακά, στα 11.000 τεστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο. Έχουμε ξεπεράσει και το φράγμα των 13.000 τεστ τις τελευταίες ημέρες και θα τα αυξήσουμε κι’ άλλο. », τόνισε ο κύριος Πέτσας.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Από το πλέγμα των θεμάτων της συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα δεν μπορούσε να παραβλεφθεί η παρατεινόμενη στάση της τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών και σκοπός της ελληνικής Κυβέρνησης είναι αυτό να επιτευχθεί μόνο μέσω των διευρευνητικών επαφών, που όπως είπε, «κόπηκαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας».

Και κατέληξε στο πως :«εάν, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν αποδείξει ότι προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, φυσικά μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Δεν μπορεί η Τουρκία να βάλει σε ένα πλαίσιο όπως οι διερευνητικές επαφές, άλλα θέματα. Δεν είναι λευκή σελίδα από την οποία ξεκινά κανείς.».

Όσον αφορά τη στάση της Γερμανίας, της Γαλλίας και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο κ. Πέτσας  - απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης -  υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν τάσσεται πίσω «από κανένα γερμανικό ή γαλλικό άρμα» και αποσκοπεί μόνο στη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων Εταίρων.

Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι  κατά ένα μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί.

Ως προς το ερώτημα του αν έγιναν ή όχι έρευνες για κοιτάσματα υδρογοναθράκων κατά την παράνομη είσοδο και παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο Αιγαίο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε, ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Τουρκίας, δεν πραγματοποιήθηκας.

Τέλος για την ενέργεια που έχει να κάνει με το θέμα της Μονής της Χώρας ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε ως «μία ακόμη πρόκληση». 

«Όλα αυτά σταθμίζονται. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με τους γείτονές μας, και με την Τουρκία, αλλά οι προκλητικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», κατέληξε στα λεγόμενα του ο υφυπουργός.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή