«Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων.
Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, στα πλαίσια της συζήτησης στην ολομέλειας του Σώματος,που ενέκρινε τη συμφωνία η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
«Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Άαλ.
Ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής κατέληξε: «Αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».
Η έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας -Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, ψηφίστηκε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου μετά τη χθεσινή έγκριση από την Επιτροπή Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Αιγυπτιακής Βουλής.
Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι., που θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένη.
Όπως ήταν αναμενόμενο πάντως η εξαρχής προδιαγεγγραμένη έγκριση της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ που είχαν συνυπογράψει οι υπουργοι Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου προκάλεσε νέες έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, την Τρίτη, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του περί «παράνομης συμφωνιας Ελλάδας και Αιγύπτου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες απο το ΑΜΠΕ