Η χειρότερη δυνατή απάντηση στην 11η/9

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 19:20

A- A A+

Ο συμβολισμός της κατάθεσης του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους ενώπιον του Κογκρέσου κατά την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου μπορεί να αρέσει στο Λευκό Οίκο, αλλά είναι χονδροειδής. Η προσπάθεια του αμερικανού στρατηγού να σώσει τον πόλεμο στο Ιράκ υπογραμμίζει απλώς το γεγονός ότι η εισβολή στη χώρα αυτή ήταν μια παράλογη απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Εξι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος πρέπει να επανεξετάσει τις επιλογές του. Eίναι σήμερα σαφές ότι το Ιράκ ήταν το μεγαλύτερο λάθος των κυβερνήσεων Μπους και επιδείνωσε το πρόβλημα της τρομοκρατίας με πέντε διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτον, η εισβολή είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν παραμένουν αήττητοι, η αλ-Κάιντα έχει ανασυγκροτηθεί και ο Οσάμα μπιν Λάντεν πρωταγωνιστεί σε διάφορα βίντεο.

Δεύτερον, δημιούργησε ένα αποτυχημένο κράτος στο Ιράκ. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι στα αποτυχημένα κράτη, όπως το Αφγανιστάν ή η Σομαλία, η τρομοκρατία ανθεί.

Τρίτον, ο πόλεμος στο Ιράκ δημιούργησε ένα νέο, ισχυρό παρακλάδι της αλ-Κάιντα. Ακόμα και τα γεράκια του American Enterprise Institute, που υποστήριξε τον πόλεμο, αναγνωρίζουν ότι το 90% των μελών της «ιρακινής αλ-Κάιντα» είναι γηγενείς.

Τέταρτον, ο πόλεμος χάρισε στην αλ-Κάιντα ένα ισχυρό προπαγανδιστικό όπλο. Για να νικηθεί η αλ-Κάιντα, όμως, πρέπει να συρρικνωθεί η δεξαμενή από την οποία στρατολογεί μέλη και οπαδούς.

Πέμπτον, η εισβολή στο Ιράκ υπονόμευσε την υποστήριξη της Αμερικής από τους παραδοσιακούς της συμμάχους.

Θα βελτιωθούν άραγε τα πράγματα αν και όταν αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα; Πολλοί ανησυχούν ότι στην περίπτωση αυτή η αλ-Κάιντα θα ενισχυθεί. Είναι όμως πολύ δύσκολο να αποκτήσει μια σουνιτική οργάνωση τον έλεγχο ενός κράτους που κυριαρχείται από τους Σιίτες - πόσο μάλλον που πολλοί Σουνίτες του Ιράκ έχουν στραφεί εναντίον της αλ-Κάιντα. Αλλωστε, και μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, οι βάσεις της αλ-Κάιντα στο Ιράκ θα εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε μια αμερικανική επίθεση.

Πολλοί ανησυχούν επίσης ότι το κύρος της αλ-Κάιντα θα αυξηθεί, αν φανεί ότι η Αμερική έχασε τον πόλεμο στο Ιράκ. Αυτό είναι πιθανό. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αποδυναμώσει όμως το επιχείρημα ότι οι «σταυροφόροι» κατέχουν μια μουσουλμανική χώρα. Και οι τηλεοράσεις των αραβικών χωρών δεν θα μεταδίδουν πλέον εικόνες από αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

Αν λοιπόν η τρομοκρατία είναι πράγματι η βασική ανησυχία των Αμερικανών, η αποχώρηση από το Ιράκ θα φέρει αποτελέσματα. Είναι όμως καιρός να πάψει η αμερικανική πολιτική να είναι επικεντρωμένη στον «πόλεμο κατά του τρόμου». Η Ευρώπη είναι σήμερα πιο ευάλωτη. Και ο βασικός λόγος είναι ότι οι τρομοκράτες μπορούν να εισέλθουν πιο εύκολα στο έδαφός της.

Ολα δείχνουν ότι μέσα στο 2008 θα αποχωρήσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ. Παραδοσιακές στρατηγικές ανησυχίες όμως -που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τον «πόλεμο κατά του τρόμου»- υπαγορεύουν την παραμονή αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ για πολλά ακόμη χρόνια.

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή