«Όσοι υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ θα πρέπει να θυμούνται και τις δικές τους»

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 20:22
A- A A+

«Όσοι υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για την Ε.Ε. θα πρέπει να θυμούνται και τις δικές τους υποχρεώσεις».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Μπιλμάν, απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων, σχετικά με το αν η Τουρκία θα επιτρέψει σε σκάφη με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσουν τουρκικά λιμάνια.

«Η Ε.Ε. ακόμα δεν έχει υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2004 και αφορούν τους Τουρκοκύπριους, οι Τουρκοκύπριοι ακόμα υφίστανται αποκλεισμούς» σημείωσε ο κ. Μπιλμάν.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, ο Λεβέντ Μπιλμάν απάντησε ότι η τουρκική κυβέρνηση προωθεί με μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα δείγματα πριν από το Νοέμβριο, εάν επιθυμεί να αποτρέψει μιά νέα αρνητική έκθεση των Βρυξελλών, ζητά η ΕΕ από την ¶γκυρα.

Μετά απο τις γενικές και προεδρικές εκλογές «διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, πολύ καλύτερη. Το τοπίο ξεκαθάρισε και η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της» δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Φιλόρι αρμόδιος, για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ομιλία του για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά με επίταση από την Τουρκία να καταργήσει ή να τροποποιήσει το άρθρο 301 του ποινικού της κώδικα που επιτρέπει να ασκούνται διώξεις κατά δεκάδων πνευματικών ατόμων με το αιτιολογικό ότι υβρίζουν την τουρκική ταυτότητα.

Σε σχετική ερώτηση για το επίμαχο άρθρο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν έδωσε μια τελείως αόριστη απάντηση, συσχετίζοντας το θέμα της ελευθερίας έκφρασης, με τη σύνταξη του νέου τουρκικού Συντάγματος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή