Περίπου 200 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από τη φυλακή όπου κρατείται ο σύζυγος της επικεφαλής τους, στη 10η συνεχή ημέρα κινητοποιήσεων κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.
Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι, σύζυγος της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κρατείται από τις 29 Μαΐου. Γνωστός μπλόγκερ, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προτού πάρει αιφνιδιαστικά τη θέση του η σύζυγός του μετά τη σύλληψή του.
Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι κατηγορείται κυρίως για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.
Σχεδόν 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το κέντρο κράτησης Νο1 στο Μινσκ, όπου βρίσκεται ο Τιχανόφσκι για να του ευχηθούν χρόνια πολλά, καθώς σήμερα γίνεται 42 ετών, και να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του.
Κρατώντας μπουκέτα με λουλούδια και μπαλόνια κόκκινα και λευκά, τα χρώματα της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές τραγούδησαν «χρόνια πολλά» και χειροκρότησαν.
Η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια έχει καταφύγει στη Λιθουανία μαζί με τα παιδιά τους, ενώ χθες Δευτέρα δήλωσε έτοιμη «να αναλάβει τις ευθύνες της» και να κυβερνήσει τη Λευκορωσία.
Για τον σκοπό αυτό η αντιπολίτευση έχει συστήσει «ένα συντονιστικό συμβούλιο», η πρώτη συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για σήμερα.
Μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου η πίεση στον Λουκασένκο – που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994-- δεν σταματά να αυξάνει για να αποχωρήσει. Ο ίδιος δηλώνει νικητής των εκλογών, με το 80% των ψήφων, όμως οι μαζικές διαμαρτυρίες και οι απεργίες με αίτημα την αποχώρησή του από την προεδρία δεν σταματούν.
Παράσημα στις δυνάμεις της τάξης
Την ίδια ώρα ο Λουκασένκο ανακοίνωσε σήμερα την απονομή παρασήμων «για την άμεμπτη υπηρεσία τους» σε μέλη των δυνάμεων της τάξης που κατέστειλαν τους διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν την αποχώρησή του.
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες συλληφθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές. Πολλοί από τους συλληφθέντες κατήγγειλαν ότι τους ξυλοκόπησαν, ότι τους στέρησαν την τροφή.
Εξάλλου στην προσπάθειά της να καταστείλει και τις απεργίες που έχουν επηρεάσει τη λειτουργία μερικών από τα πιο σημαντικά εργοστάσια της Λευκορωσίας, η κυβέρνηση του Λουκασένκο απέστειλε επιστολή στους διευθυντές των κρατικών εργοστασίων στην οποία τους ζητεί να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, διαφορετικά να τους επιβάλλονται κυρώσεις.
Επαφές του υπουργού Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Φινλανδίας και της Σουηδίας σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.
Ο Μακέι και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και να συνεχιστεί ο διάλογος, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.
Εξάλλου ο Λευκορώσος υπουργός συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΕ στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στο μεταξύ η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα στη Λευκορωσία που εμπλέκονται με τη νοθεία στις εκλογές και τη βία εναντίον των διαδηλωτών.
«Εμείς στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για κυρώσεις, όχι εναντίον της χώρας ή των πολιτών της, αλλά εναντίον προσώπων που υποκίνησαν σε βία ή στη νοθεία της εκλογικής διαδικασίας», επεσήμανε η Ισπανίδα υπουργός.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψής τους αύριο Τετάρτη.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, AFP