Πανίσχυρο νέο τσιπ επεξεργαστή από την ΙΒΜ

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 19:03
IBM/Connie Zhou
A- A A+

Η ΙΒΜ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα νέο τσιπ επεξεργαστή για data centers, το οποίο, όπως λέει, θα είναι σε θέση να σηκώνει τρεις φορές τον φόρτο εργασίας του προκατόχου του.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία ανέφερε ότι το Power10 θα κατασκευάζεται από τη Samsung και προορίζεται για χρήση από επιχειρήσεις σε data centers. Θα χρησιμοποιεί τη διαδικασία κατασκευής 7 νανομέτρων της Samsung, που είναι παρόμοια με την τεχνολογία την οποία χρησιμοποιεί η AMD (Advanced Micro Devices) για την παραγωγή των τσιπ της από την Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Τόσο η ΙΒΜ όσο και η AMD χρησιμοποιούν «εξωτερικά» εργοστάσια για να ανταγωνιστούν την Intel, η οποία κυριαρχεί στον χώρο των τσιπ κεντρικών επεξεργαστών για data centers και είναι ένας από τους λίγους «παίκτες» του χώρου που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα δικά τους τσιπ.

Η Intel πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η επόμενη γενιά κατασκευαστικής τεχνολογίας της αντιμετωπίζει καθυστερήσεις- κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους ανταγωνιστές της να αποκτήσουν μερίδιο της αγοράς.

Η ΙΒΜ έχει εστιάσει στα συστήματα υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, με τρεις από τους κορυφαίους δέκα υπερυπολογιστές του κόσμου να χρησιμοποιούν τσιπ της. Η εταιρεία ανέφερε τη Δευτέρα πως το Power10 σχεδιάστηκε για να είναι ταχύτερο σε εργασίες που έχουν να κάνουν με τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με τον προκάτοχό του, πιάνοντας ταχύτητες μέχρι και εικοσαπλάσιες σε τέτοιου είδους εργασίες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά τσιπ. 

Προτεινόμενα για εσάς