Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο ίδιος το δήλωσε σήμερα χωρίς φόβο αλλά με πολύ… πάθος ότι θα είχε την πρόθεση να μοιραστεί την εξουσία και να αλλάξει το Σύνταγμα έπειτα από δημοψήφισμα, ωστόσο δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο υπό την πίεση των διαδηλώσεων. Συγχρόνως απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν νέες προεδρικές εκλογές παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
«Ναι, δεν είμαι άγιος. Ξέρετε την σκληρή μου πλευρά. Δεν είμαι αιώνιος. Αλλά αν ρίξετε τον πρώτο πρόεδρο, θα συμπαρασύρετε τις γειτονικές χώρες και τα πάντα», τόνισε σχετικά.
Ο λόγος για τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, του οποίου η αμφιλεγόμενη επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου -οι αντιπολιτευόμενοι τον κατηγορούν ότι προέβη σε νοθεία για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του για μια έκτη θητεία- άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου πυροδοτώντας διαμαρτυρίες και κάνοντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια σε όσα συμβαίνουν.
Ο ίδιος βέβαια αρνείται ότι έχασε τις εκλογές, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία συγκεντρώνει ποσοστό λίγο πάνω από το 80% των ψήφων. Τα γεγονότα, όμως που αγριεύουν όλο και περισσότερο, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Πλέον καθίσταται σαφές ότι ο «αυτοκράτορας» Λουκασένκο δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να παραμείνει στο θρόνο της εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, η επί κεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας και ζήτησε την δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες, δίκαιες προεδρικές εκλογές στη χώρα.
Σε απάντηση, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας οργάνωσε τη δική του διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Μινσκ την περασμένη Κυριακή, την οποία -σύμφωνα με μάλλον αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις- παρακολούθησαν το πολύ 10.000 άτομα παρά το ότι η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε με οργανωμένα λεωφορεία από την κυβέρνηση του Α. Λουκασένκο.
Οι απεργίες άσκησαν πίεση στον ηγέτη της Λευκορωσίας
Χιλιάδες Λευκορώσοι, φωνάζοντας το σύνθημα «παραιτήσου!», γέμισαν το κέντρο του Μινσκ χθες, Κυριακή, στη μεγαλύτερη διαδήλωση μέχρι σήμερα εναντίον της εκτεταμένης νοθείας, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες συυνελήφθησαν, στο «κύμα» καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, διαδηλώσεις εκτυλίχθηκαν σήμερα μπροστά σε πολλά εργοστάσια και την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, η οποία προκήρυξε γενική απεργία. Διαδηλωτές με τη λευκή και κόκκινη σημαία της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από εργοστάσιο βαρέων οχημάτων, στο οποίο ο Λουκασένκο έφτασε σήμερα με ελικόπτερο, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης.
Αίσθηση προκάλεσε ακόμη και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας “Bild”, όπου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας «δικτάτορα».
Είναι θέμα χρόνου να καταφθάσει βοήθεια από τη Μόσχα;
Προς το παρόν, όπως όλα δείχνουν, είναι μάλλον απίθανο έως ακατόρθωτο να κοπάσει ο «πυρετός» των διαμαρτυριών εκ μέρους των πολιτών και της ευρύτερης πολιτικής σκηνής, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει τον Λουκασένκο στο να προβεί σύντομα σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, κάτι που μέχρι σήμερα αποκλείει κατηγορηματικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας είχε τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται, που τείνουν να πάρουν διάσταση… επιδημίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ξένου Τύπου, ειπώθηκε ότι σε περίπτωση εξωτερικής απειλής, η Ρωσία θα έπρεπε βάσει του καταστατικού του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια -μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου- να σταθεί αρωγός απέναντι στο Μινσκ.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, τμήματα της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς Rosgwardija, που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετακινήθηκαν χθες το βράδυ χωρίς σήμανση, από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, στη Λευκορωσία.
Να σημαίνει άραγε μια τέτοια ενέργεια ότι ο Πούτιν επιθυμεί να βοηθήσει την εξαντλημένη αστυνομία της Λευκορωσίας; Πολλά σενάρια προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πιθανά, αλλά εξακολουθεί να παραμένει απίθανη μια μεγάλη ρωσική αποστολή στη Λευκορωσία, κυρίως διότι μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει λόγος για «εξωτερικό κίνδυνο» στο Μινσκ και τη γύρω περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Λουκασένκο συνεπάγεται τον κίνδυνο ξαφνικής στροφής της πλειοψηφίας των Λευκορώσων εναντίον της Μόσχας. Στρατηγικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ενός ακόμη συνεργάτη σε κοντινή απόσταση μετά την Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήταν πιο αξιόπιστο και σοφότερο για τη Ρωσία να ενεργήσει ως μεσολαβητής στις πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που τελικά αυτές πραγματοποιηθούν.
Ντ. Ράαμπ: Αυτή η δόλια προεδρική εκλογή
Αναφορικά με τους 27 ηγέτες της ΕΕ, αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στο πλαίσιο αυτής, πρόκειται να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της χώρας, ενώ η Βρετανία ένωσε και αυτή την φωνή της με μια σειρά από καταδίκες από δυτικές χώρες. «Ο κόσμος παρακολούθησε με φρίκη τη βία που χρησιμοποίησαν οι Αρχές της Λευκορωσίας για να καταστείλουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν αυτή τη δόλια προεδρική εκλογή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.
Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.
Όσον αφορά στο τι θα απογίνει τελικά με τον Λουκασένκο, σύμφωνα πάντα με την ατμόσφαιρα, που πλέον μυρίζει… μπαρούτι;
«Δεν υπάρχει ούτε ένα σενάριο που να είναι πραγματικά καλό για εκείνον, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά», αναφέρει ξενόγλωσσο δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι «πιθανότατα δεν θα είναι πλέον σε θέση να γυρίσει υπέρ του τη… ζαριά, του μεγάλου παιχνιδιού».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από n-tv.de, ΑΜΠΕ, Reuters, AFP