Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Γερμανοί αγχώνονται

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 15:19
REUTERS/AMIR COHEN
A- A A+

Ο Μίχαελ Μπίλεν διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα στο γραφικό χωριό Κάσενμπαχ, στην περιοχή του Άιφελ, 30 χιλιόμετρα από τη νατοϊκή βάση Σπανγκντάλεμ. Παρά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Tραμπ περί αποχώρησης τμήματος των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Γερμανία, ο Μίχαελ Μπίλεν εκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει τελικά πράξη.

Προς το παρόν, η ιδέα του Τραμπ, εάν εγκριθεί από το Κονγκρέσο, είναι να μεταφερθούν τα αμερικανικά F-16 από το Σπανγκντάλεμ στην Ιταλία, καθώς επίσης να αποσυρθούν οι 4.800 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην αεροπορική βάση.

«Οι Αμερικάνοι θα αποσύρουν τα F-16 αλλά οι στρατιώτες θα επιστρέψουν» εκτιμά ο Μπίλεν, o οποίος είναι αντιπρόεδρος τοπικού σωματείου που προωθεί τις αμερικανογερμανικές σχέσεις και είναι επίσης μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU.

«Από άποψη στρατιωτικής στρατηγικής η μόνιμη απομάκρυνση των πολεμικών αεροσκαφών δεν έχει νόημα γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν πλέον να θεωρούνται υπερδύναμη» αναφέρει.

Από την πλευρά του, ο Μάνφρεντ Ρόντενς, δήμαρχος από το CDU στην πόλη Σπάιχερ, όπου υπάγεται το Σπανγκντάλεμ, θεωρεί ότι η απόσυρση θα δημιουργούσε πραγματικό πρόβλημα στις τοπικές επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Περίπου 800 Γερμανοί πολίτες εργάζονται στην αεροπορική βάση και υπάρχουν 2.400 συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών, που συνδέονται με την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.

«Εάν φύγουν, θα πέσει η αγοραστική αξία των σπιτιών» εκτιμά ο Ρόντενς συμπληρώνοντας ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στο αμερικανικό Κονγκρέσο, ώστε να μην εγκρίνει τα σχέδια Τραμπ.

Οικονομικές απώλειες για την περιοχή

Ο Γιόαχιμ Στράιτ, μέλος της τοπικής διοίκησης, εκτιμά ότι το τίμημα από την αποχώρηση των Αμερικανών θα γίνει έντονα αισθητό στην περιοχή. Όπως αναφέρει, κάθε χρόνο οι Αμερικανοί που ζουν στην περιοχή αφήνουν έσοδα ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ -κόστος διαβίωσης, διασκέδασης, μετακινήσεων, εισφορών κλπ.

«Κατασκευαστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή εξαρτώνται από την αμερικανική βάση» εκτιμά ο Στράιτ. Ο ίδιος παρατηρεί επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό προσωπικό στο Σπανγκντάλεμ «ανοίχτηκε περισσότερο στην τοπική κοινωνία».

Ενώ στο παρελθόν επικρατούσε μυστικότητα για τη ζωή και τα οικονομικά της αμερικανικής κοινότητας στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια αυτό δεν ισχύει, ενώ συχνές είναι οι συναντήσεις Αμερικανών αξιωματικών με εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής.

Επίσης πολλοί απόστρατοι Αμερικανοί έχουν επιλέξει να ζήσουν μόνιμα στην περιοχή του Άιφελ. Για παράδειγμα ο 64χρονος βετεράνος Ρίτσαρντ Λαντ είναι παντρεμένος με Γερμανίδα και δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην γενέτειρά του, την Καλιφόρνια.

«Έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξουν νοσοκομείο και οδοντιατρική κλινική. Έφτιαξαν ένα καινούργιο σχολείο, μέχρι και γυμναστήριο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλα αυτά θα πέσουν σε αχρησία» εκτιμά ο Ρίτσαρντ Λαντ.

Ο ίδιος θεωρεί επίσης ότι αν τα F-16 αποσυρθούν μόνιμα από τη νατοϊκή βάση, θα σταλούν εδώ νέα πολεμικά αεροσκάφη. «Κάποιοι λένε ότι η απόφαση του Τραμπ είναι πολιτική απόφαση επειδή δεν συμπαθεί την Άγκελα Μέρκελ» συμπληρώνει ο Αμερικανός βετεράνος.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αγαπήσει τη Γερμανία

Πολλοί από τους Αμερικανούς στρατιώτες στο μεταξύ, έχουν αγαπήσει τη Γερμανία, αναφέρει ο Λαντ. «Το να έρθω στη Γερμανία από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια ήταν για μένα δύσκολη υπόθεση» θυμάται ο ίδιος.

«Βέβαια με το που έρχεσαι εδώ συνειδητοποιείς ότι μπορείς να ταξιδέψεις εύκολα στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι. Και βέβαια η αμερικανική βάση διοργανώνει εκδρομές στον ελεύθερο χρόνο μας. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχει κάτι να κάνεις, από σκι στις Άλπεις μέχρι να παρακολουθήσεις το Tour de France».

Ο 82χρονος απόστρατος αξιωματικός Τόμας Βαν Ντάικ έχει μάλιστα γράψει και έναν ταξιδιωτικό οδηγό για τη Γερμανία. Και αυτός έχει παντρευτεί Γερμανίδα και δεν σκέφτηκε ποτέ να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι η αεροπορική βάση δεν θα κλείσει.

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν διακαώς το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης, όπως ο αγρότης Γκύντερ Σνάιντερ, που περίμενε να ακούσει μια τέτοια ανακοίνωση εδώ και δεκαετίες. Η φάρμα του είναι δίπλα στην αμερικανική αεροπορική βάση και ο έντονος θόρυβος τον έχει αρρωστήσει, όπως λέει.

Επίσης είναι κατά της μόλυνσης που έχει προκληθεί στην περιοχή από αμερικανικές ασκήσεις με εύφλεκτα υλικά, τα οποία είναι καρκινογόνα. Ο Γκύντερ Σνάιντερ και άλλοι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν πως και πως την αποχώρηση των Αμερικανών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή