Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου Μπερίσα και Τσέκου

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 11:47
A- A A+

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Κοσόβου, Σαλί Μπερίσα και Αγκίμ Τσέκου αντιστοίχως, τάχθηκαν εκ νέου υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι η μόνη λύση και είμαστε αποφασισμένοι να την πετύχουμε», επανέλαβε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου από τα Τίρανα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την αλβανική πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Τσέκου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και Σαλί Μπερίσα αντιστοίχως, τον υπουργό Αμυνας, Φατμίρ Σεϊντίου και τον υπουργό Εξωτερικών, Λουλεζίμ Μπάσα.

Ερωτηθείς εάν το Κόσοβο θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του σε περίπτωση αποτυχίας των νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο κ. Τσέκου τόνισε ότι «την κήρυξη της ανεξαρτησίας επιθυμούμε να την κάνουμε σε συντονισμό με τον διεθνή παράγοντα, προκειμένου αυτή να αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.».

Η απειλή της Σερβίας για στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο αποτελεί πράγματι απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, τόνισε ο κ. Τσέκου και πρόσθεσε: «Μετά την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Οι Σέρβοι χρησιμοποιούν τη ρητορική του περασμένου αιώνα. Δεν έχουν ισχυρή θέση και δυναμικό να κάνουν πραγματικότητα τέτοιες απειλές. Το Κόσοβο προστατεύεται από το ΝΑΤΟ, από το λαό και τους θεσμούς του. Δεν αποκλείεται μία τέτοια πιθανότητα, δεν είναι πολύ πιθανό σενάριο, αλλά εμείς θα δώσουμε τη δική μας απάντηση σε τέτοιες περιπτώσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι «η μοναδική λύση, η οποία συμβάλει όχι μόνο στην ειρήνη στο Κόσοβο, αλλά και στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής, είναι η ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Η αλβανική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Μπερίσα, απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επιταχύνει τη διαδικασία καθορισμού του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, αλλά και προς τις αρχές του Κοσόβου να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά με όλα τα βήματα που θα κάνουν.

«Οι αρχές του Κοσόβου πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο σχέδιο Αχτισάαρι. Εκτός της ανεξαρτησίας δεν πρόκειται να υπάρχει άλλη λύση για το Κόσοβο», υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή