Εμπάργο όπλων στο Ιράν: Οργή και απειλές από τον Τραμπ

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 08:51
UPD:08:54
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
A- A A+

Μαίνονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ, μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για την παράταση του εμπάργκο όπλων εις βάρος του Ιράν.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επιμήκυνση του εμπάργκο, καθώς μόλις μία χώρα (σ.σ. η Δομινικανή Δημοκρατία) στήριξε την πρόταση της Ουάσιγκτον. Ακόμη δύο χώρες την καταψήφισαν, ενώ οι περισσότερες προτίμησαν να απείχουν από την ψηφοφορία.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε οργή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεωρούν υψίστης σημασίας την παράταση του εμπάργκο στην Τεχεράνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διαμήνυσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσει να επαναφέρει το ζήτημα στην ατζέντα του ΟΗΕ. Μάλιστα, απείλησε με επαναφορά όλων των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Διπλωμάτες ωστόσο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ξεκαθάρισαν ότι μία τυχόν επαναφορά όλων των κυρώσεων θα τύχει της έντονης αντίδρασης των υπόλοιπων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Όχι του Τραμπ στον Πούτιν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα του Ιράν, προκειμένου να υπάρξει μια νέα συμφωνία μεταξύ Δύσης και Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τη ρωσική πρόταση, στη Σύνοδο θα συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία και το Ιράν.

Ωστόσο, ο Τραμπ εμφανίστηκε αρνητικός σ΄ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεταθέτοντας τις όποιες εξελίξεις -σε διπλωματικό επίπεδο- μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπάργο στις πωλήσεις όπλων από και προς το Ιράν λήγει τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τη δεδομένη πρόθεση των ΗΠΑ για επέκτασή του, αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τεχεράνης, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Πιθανή άρση του εμπάργκο προς το Ιράν αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται εντελώς έωλη, λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ και την επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή