Κορωνοϊός: Η πανδημία δείχνει τα δόντια της

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 09:27
UPD:11:45
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Αρνητικό ρεκόρ με 262 κρούσματα κορωνοϊού και 2 νεκρούς καταγράφηκε χθες στη χώρα μας.

Ειδικότερα, από τα 262 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 66 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 85 στην Θεσσαλονίκη, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι όπου σήμανε χθες συναγερμός. Από τα 36 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στον οίκο, τα 33 περιστατικά αφορούν τροφίμους της μονάδας και τα τρία εργαζόμενους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όσοι βρέθηκαν θετικοί διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και στο Ιπποκράτειο, ενώ οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους είναι καλά στην υγεία τους και ασυμπτωματικοί.

Στον οίκο ευγηρίας μετέβησαν εκτάκτως χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου. Σχολιάζοντας το γεγονός πως ο ιός μεταδόθηκε από εργαζόμενο νεαρής ηλικίας στη μονάδα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως αυτό αποτελεί παράδειγμα «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος».

Μονάδες όπως τα γηροκομεία και δομές φροντίδας αποτελούν εστίες με ευνοϊκές συνθήκες υπερμτάδοσης του ιού, εξήγησε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Σαρόγλου Γεώργιος, μιλώντας ΕΡΤ. Και αυτό όχι μόνο επειδή φιλοξενούν ηλικιωμένα άτομα, και άρα ευάλωτα στον ιό, αλλά και επειδή φιλοξενούν άτομα που χρειάζονται φροντίδα και προσωπική επαφή. Επομένως, καταλήγει ο κ. Σαρόγλου, για να προασπιστούν αυτές οι δομές οφείλουν να εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους από τη μία και να απαγορεύσουν εντελώς τα επισκεπτήρια από την άλλη.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσματα καταγράφηκαν σε 28  περιφερειακές ενότητες της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει την εκτεταμένη διασπορά του ιού στην κοινωνία και την κινητικότητα που παρατηρείται λόγω των θερινών διακοπών. 

 «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα» σχολίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας επανέλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να ληφθούν νέα μέτρα. Σημείωσε επίσης πως είναι ανησυχητική εξέλιξη η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοϊό, γεγονός που σχολίασε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε μήνυμά του. «Η επικινδυνότητα του κορωνοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος και νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια...» ανέφερε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή