Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατλική Μεσόγειο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως χθες εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου και παραμένει, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού. Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε και ανέμενε τουρκική αντίδραση μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ενώ κυβερνητικές πηγές είναι πεπεισμένες ότι η συμφωνία με το Κάιρο δεν άλλαξε το σχεδιασμό της Άγκυρας, αλλά – πέραν της θωράκισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων - επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Να σημειωθεί πως ο τουρικός τύπος κάνει λόγο για έρευνες έξι μηνών, αν και η Navtex έχει εκδοθεί για το διάστημα από 10 μέχρι 20 Αυγούστου. Επίσης, ο διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,Τσαγατάι Ερτσιγές, κλιμακώνει κι άλλο την ένταση δημοσιεύοντας χάρτη που αμφισβητεί τις ελληνικές θέσεις και δείχνει τη δραστηριότητα του Oruc Reis σε μικρή απόσταση από την Κάρπαθο ενώ βάζει στο μάτι το Καστελλόριζο.
Για την κατάσταση ενημερώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ έχει ήδη μιλήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Δένδιας είχε επίσης συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες για τον τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
naftemporiki.gr