OHE: Ψήφισμα πρότασης των ΗΠΑ για παράταση εμπάργκο όπλων κατά της Τεχεράνης

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 10:41
UPD:10:48
REUTERS/MIKE SEGAR
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προετοιμάζεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα αναφορικά με μία πρόταση που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ και η οποία προβλέπει την παράταση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν.

Ωστόσο, μερικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα αποτύχει, θέτοντας σε (μεγαλύτερο) κίνδυνο τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε μία προσπάθεια της τελευταίας ώρας, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να επιτύχουν έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, αναφορικά με την παράταση του εμπάργκο όπλων. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όπως δηλώνουν διπλωμάτες.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, που υποστηρίζουν την Τεχεράνη, έχουν εδώ και καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αντίθετες στο μέτρο που προωθεί η Ουάσινγκτον.

Το εμπάργκο εκπνέει τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, η οποία αποτρέπει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και προσφέρει την χαλάρωση των κυρώσεων ως αντάλλαγμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή