Έξι μνημεία εκπέμπουν SOS

«Ταξίδι στον χρόνο» για έξι μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 08:01

O  «Βράχος» (Ιερουσαλήμ)

A- A A+

Μια σειρά από έξι gif στα οποία αποκατέστησε σε άψογη κατάσταση εντυπωσιακές δομές που δημιούργησε ο άνθρωπος σε διάφορα σημεία του κόσμου παρουσίασε το NeoMam.

Τα ερείπια της Χάτρα

Αν και τα έξι τοπόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού έχουν σήμερα υποστεί μεγάλες φθορές -και έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ανθρώπινης κληρονομιάς που κινδυνεύει, της Ουνέσκο- τα gif, ψηφιακά, αποκαθιστούν τα μνημεία δείχνοντας το πώς θα φαίνονταν αν δεν είχε περάσει από πάνω τους ο χρόνος – και ο άνθρωπος.

Τα νησάκια τα οποία σχηματίζουν το Ναν Μόντολ

Σε αυτή τη σειρά περιλαμβάνεται ο ναός στην Παλμύρα (σημερινή Συρία), τα ερείπια της Χάτρα (σημερινό Ιράκ), τα νησάκια τα οποία σχηματίζουν το Ναν Μόντολ (Μικρονησία), η Μεγάλη Λέπτιδα ή Leptis Magna (σημερινή Λιβύη), ο «Βράχος» (Ιερουσαλήμ) και το Φρούριο Σαν Λορένσο (Παναμάς). Η Ουνέσκο χαρακτήρισε αυτά τα τοπόσημα «επίφοβα να καταστραφούν» λόγω φυσικών και ανθρωπογενών απειλών, όπως σεισμοί, ένοπλες συγκρούσεις και αστικοποίηση.

Ο ναός στην Παλμύρα 

Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε από το NeoMam, σε συνεργασία με το BudgetDirect και την αρχιτέκτονα Γελένα Πόποβιτς και τα αποτελέσματα της εργασίας τους είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο https://www.budgetdirect.com.au/blog/reconstructing-6-unesco-cultural-sites-in-danger-of-disappearing-forever.html

Φρούριο Σαν Λορένσο (Παναμάς)

Δεν είναι η πρώτη φορά που το NeoMam δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Την άνοιξη του 2018 είχε παρουσιάσει -στο πλαίσιο προγράμματος για την Expedia και σε συνεργασία με τη Μάγια Βρόνσκα και τον σύζυγό της,  Πζέμεκ Σομπιέσκι- «αναστηλώσεις» με αρχιτεκτονικά gif μνημείων όπως ο Παρθενώνας, η Πυραμίδα του Ηλίου στο Μεξικό, ο ναός Largo Argentina στη Ρώμη, η πυραμίδα Nohoch Mul στο Μεξικό, ο ναός στο Λούξορ (Αίγυπτος), ο ναός του Ολυμπίου Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας και τμήμα του Τείχους του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία.

Προτεινόμενα για εσάς