Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, από αύριο Τρίτη 4 Αυγούστου μέχρι και τις 18 Αυγούστου, και παράταση έως και τις 15 Αυγούστου της απόφασης ότι οι εργάτες γης που βγαίνουν από την Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας, αποφασίστηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον Covid-19.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η συμμόρφωση με το μέτρο της χρήσης μάσκας στα πλοία, είναι κρίσιμη προκειμένου να μη ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας σε αυτά.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό σημείωσε πως η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χωρας. Ωστόσο, ο εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που «τρέφουν» τον κορωνοϊό. Ο εφησυχασμός αυτός οδήγησε στην αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες, κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η αύξηση, πάντως, των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, όπως είπε, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 4 Απριλίου. Αντίστοιχα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν 12 χθες 2 Αυγούστου, έναντι οκτώ στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κύρια πηγή ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου, από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντες άδεια διαμονής και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς. «Έναντι αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης. Καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Φροντίζουμε τα μέτρα που παίρνουμε, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να συνοδεύονται με αντίμετρα, σημείωσε. Όπως ενδεικτικά ίπε, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερικά κέντρα από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου συνδοεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων στους τομείς της εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού από 1-31 Αυγούστου. «Έτσι, την ώρα που, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται, γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας, και γιατί μπρούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του ταμείου του Κράτους, για να αντιεμτωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες» ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από σήμερα ξεκινά σε σταθερή βάση, τρεις φορές την εβδομάδα, τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζονται κατάλληλα οι δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο. Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς» επισήμανε ο υφυπουργός.
Όπως σημείωσε, από τις 31 Ιουλίου έως και χθες 2 Αυγούστου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ελέγχθηκαν συνολικά 6.610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά.
Κατά τον κ. Πέτσα, η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων και πιστοποιεί τη χαλάρωση «που όλοι βλέπουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις
Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγικής αυτής τοποθέτησής του, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο βρίσκεται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου το ενδεχόμενο επιβολής ωραρίου στα νυχτερινά κέντρα ή η επαναφορά μέτρων όπως η αποστολή μηνύματος τουλάχιστον στις ευπαθείς ομάδες ή ακόμη και τοπικών lockdown κατά το πρότυπο του Εχίνου στην Ξάνθη, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Το πιο σκληρό πράγμα είναι να είναι κάποιος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κάποιος αγαπημένος μας διασωληνωμένος ή ακόμα χειρότερο να χάσουμε κάποιους από τους αγαπημένους μας. Επομένως, είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή». Πρόσθεσε επίσης ότι «το ωράριο των καταστημάτων ή οι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να αξιολογηθούν, όταν έχουν ήδη αξιολογηθεί τα υφιστάμενα μέτρα και το τι απέδωσαν. Γι αυτό και ότι ελέγχονται τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων, αξιολογούνται καθημερινά, «θα δούμε κατά πόσον συμμορφώνονται οι Έλληνες σε αυτά. Το βασικό στοιχείο εξακολουθεί να είναι η ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και να μην μεταφραστεί αυτή η αύξηση σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «αν χρειαστεί, τις επόμενες μέρες φυσικά είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο απαιτηθεί».
Σε ερώτηση για το αν, πέραν των επιχειρηματικών και των στεγαστικών, εξετάζεται επέκταση της επιδότησης και για τα υπόλοιπα δάνεια, απάντησε αρνητικά.
Για το πώς εξηγείται η απόφαση για αύξηση του ορίου πληρότητας στα πλοία εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων καθώς επίσης και για το αν υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ των επιστημόνων, που θα δικαιολογούσε δημοσίευμα περί απόσυρσης από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα, απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία απόσυρση από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα, ο οποίος παραμένει επικεφαλής της ομάδας των ειδικών και συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, με τακτικότητα, όλο το προηγούμενο διάστημα πριν αποφασιστεί αυτή η επί τρεις φορές την εβδομάδα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Άρα, δεν υπάρχει καμία διάσταση. Όσον αφορά στο θέμα της πληρότητας των πλοίων, υπήρξε απόφαση της επιτροπής των ειδικών. Δεν είμαστε σε διάσταση με τους ειδικούς για να αυξηθεί η πληρότητα. Αλλά αυτό που προέχει είναι να είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμόζονται τα μέτρα τα οποία έχουμε εισάγει για να μην υπάρξει διασπορά του ιού στα πλοία. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους». Πρόσθεσε επίσης ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αποτελέσουν εστίες μετάδοσης τα πλοία, «είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε τα θέματα της πληρότητας. Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση όμως, είμαστε σε απόλυτη αρμονία με τους ειδικούς».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είμαστε κοντά στην επαναφορά της ενημέρωσης με κάποια τακτικότητα (όχι κατά ανάγκη καθημερινά) όπως κατά τους μήνες του lockdown από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. «Αυτό το οποίο εξετάζουμε είναι σε καθημερινή βάση ενημέρωση για το τι επίπτωση έχουν τα αυξημένα κρούσματα στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» διευκρίνισε. Τόνισε δε πως αν καταγραφεί τέτοια πίεση, με αύξηση των εισαγομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, «τότε θα χτυπήσουμε ακόμη μεγαλύτερη καμπάνα κινδύνου».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ