Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι βρίσκονται και πάλι σε συναγερμό, αναμένοντας με αγωνία να δουν αν οι πολίτες θα εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και αν αυτά θα έχουν θετική επίδραση, δηλαδή θα σταθεροποιήσουν τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα 110 νέα κρούσματα του Σαββάτου, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά την πλήρη άρση του lockdown, χτύπησαν νέο καμπανάκι και η βασική εκτίμηση είναι πως εάν οι καθημερινοί συνεχίσουν να αυξάνονται τότε η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον του δεύτερου κύματος της πανδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα όσα έχουν ανακοινωθεί, τα μικρά lockdowns (τοπικά ή επαγγελματικά) είναι μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, όπως επίσης έχει συζητηθεί η λειτουργία μπάρ και κέντρων διασκέδασης με συγκεκριμένο ωράριο ή ακόμα και η μη λειτουργία τους, αν κριθεί απαραίτητο.
Η τακτική που ακολουθείται είναι και πάλι βήμα – βήμα, με συνεχείς επαναξιολογήσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται. Αυτό που δεν μοιάζει με τα όσα γίνονταν την άνοιξη είναι ότι η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε lock down, ενώ γίνονται περισσότερα τεστ - και όχι μόνο σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα όπως γινόταν την άνοιξη – και πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι αν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, αυξάνονται διαρκώς, η κατάσταση είναι ακόμα πολύ κάτω από τα όρια ελέγχου, ενώ το Σαββατοκύριακο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς ξεπέρασαν τους 100.
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ,η Καβάλα, θεωρούνται ήδη εστίες και αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων στον στρατό, ανακοινώθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Νέα μέτρα και έλεγχοι
Από αυτά που συζητούνται, εξετάζεται να εφαρμοστεί μειωμένο ωράριο - ακόμη και λουκέτο αν χρειαστεί - στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, ακολουθείται το νέο σχέδιο με αυστηρούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως σε νησιά, για την αποφυγή του συνωστισμού, ενώ έχουν ήδη υπάρξει και οι πρώτες συλλήψεις.
Μετά τη σύλληψη του Ιταλού ενοικιαστή βίλας στη Μύκονο, μπήκε λουκέτο για 15 μέρες σε μαγαζί στην Πάρο και 3.000 ευρώ πρόστιμο λόγο υπεράριθμων πελατών. Ειδικά στη Μύκονο, συστάθηκε νέα Αστυνομική Υποδιεύθυνση, η οποία θα στελεχωθεί συνολικά με 120 νέους αστυνομικούς.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι ελεγκτικές αρχές έβαλαν 15νθήμερο λουκέτο σε δύο μπαρ της Χαλκιδικής, λόγω υπεράριθμων πελατών και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30.000 και 13.000 ευρώ αντίστοιχα.
Το Σάββατο βεβαιώθηκαν συνολικά 311 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. (88 στην Αττική, 41 στη Θεσσαλονίκη, 27 στην Κρήτη, 27 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 21 στη Δυτική Ελλάδα, 21 στα Ιόνια Νησιά, 19 στην Ήπειρο, 19 στη Θεσσαλία, 15 στην Κεντρική Μακεδονία, 13 στη Στερεά Ελλάδα, 8 στο Βόρειο Αιγαίο, 6 στην Πελοπόννησο, 5 στο Νότιο Αιγαίο και 1 στη Δυτική Μακεδονία).
Συνολικά σε όλη τη χώρα βεβαιώθηκαν επίσης 21 παραβάσεις για τους κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών κ.λπ.) και μία για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη, στον οποίο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο των 500 ευρώ.