ΠΟΥ: Ρεκόρ κρουσμάτων σε 40 χώρες - Συνολική αύξηση 292.527

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 22:35
UPD:22:36
REUTERS/Edgar Su
A- A A+

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα νέα αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων, κάτι που έκαναν και επιμέρους 40 χώρες, όπως η Ισπανία, η Σερβία αλλά και η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Ο ΠΟΥ μιλά για κρίση που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό στο μέλλον, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η Γερμανία εξέδωσε ταξιιδωτική οδηγία για την Καταλονία, την Αραγονία και τη Ναβάρα, ενώ οι πολίτες τάσσονται κατά 65% υπέρ αυστηρότερων προστίμων για παραβίαση μέτρων.

Η Aυστρία χτυπαέι καμπανάκι για τη μετάδοση από νέους, ενώ η Λιθουανία επιβάλλει καραντίνα σε ταξιδιώτες από τη Γαλλία.

Η Πολωνία εξετάζει επιπλέον μέτρα. Την ίδια στιγμή σε καραντίνα τέθηκαν 160 μέλη του πληρώματος στο νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο Roald Amundsen μετά από τη διάγνωση 4 θετικών κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 292.527.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με ημερήσια αναφορά. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6.812. Οι τέσσερις χώρες έχουν κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Η προηγούμενη αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ήταν 284.196 στις 24 Ιουλίου. Οι θάνατοι ήταν κατά μέσο όρο 5.200 ημερησίως τον Ιούλιο, συγκριτικά με έναν μέσο όρο 4.600 θανάτων ημερησίως τον Ιούνιο.

Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσια αύξηση ρεκόρ στις μολύνσεις από κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν διπλάσια από τον αριθμό που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που δείχνει μια συγκεντρωτική εικόνα της πανδημίας σε κάθε περιφέρεια του κόσμου.

Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Βολιβία, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.


Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 17,4 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 675.000 θάνατοι παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Η έξαρση του κορωνοϊού παγκοσμίως είναι το είδος εκείνο της καταστροφής τα αποτελέσματα της οποίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό στο μέλλον, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μία φορά στα 100 χρόνια

«Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι αισθητά για δεκαετίες», δήλωσε ο Τέντρος σε συνάντηση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με σχόλια τα οποία δημοσιοποίησε ο οργανισμός.

Η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 670.000 ανθρώπους αφότου εμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, ενώ έχουν διαγνωστεί 17 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Βρετανία έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες από την ασθένεια COVID-19, καθώς οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν να βρουν μια αποτελεσματική απόκριση.

Οικονομίες έχουν πληγεί από τους περιορισμούς του lockdown που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κορονοϊού, ενώ πολλές περιοχές φοβούνται ένα δεύτερο κύμα.

Η μάχη των εμβολίων

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από περίπου 150 φαρμακευτικές εταιρίες εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, αν και η πρώτη χρήση τέτοιων εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αν και η γνώση για τον νέο κορονοϊό έχει προχωρήσει, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι πληθυσμοί παραμένουν ευάλωτοι, δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

«Τα πρώτα αποτελέσματα από ορολογικές έρευνες (έρευνες αντισωμάτων) σχηματίζουν μια σταθερή εικόνα: οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν ευάλωτοι σε αυτόν τον ιό, ακόμα και σε περιοχές που έχουν βιώσει σοβαρές εξάρσεις», είπε.

«Πολλές χώρες που πίστεψαν πως είχαν περάσει τα χειρότερα παλεύουν τώρα με νέες εξάρσεις. Ορισμένες που είχαν επηρεαστεί λιγότερο τις πρώτες εβδομάδες βλέπουν τώρα αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία και πρόστιμα

Ταξιδιωτική οδηγία για την Καταλονία, την Αραγονία και τη Ναβάρα εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε συμπεριλάβει τις τρεις περιοχές της βόρειας Ισπανίας στον κατάλογο με τις «περιοχές κινδύνου», λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, σε αυτές τις περιοχές της Ισπανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Βαρκελώνης και της περίφημης παραλίας Κόστα Μπράβα, διαπιστώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός προστασίας που έχει δημιουργήσει το Βερολίνο. Για τους ίδιους λόγους έχει ήδη εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για το Λουξεμβούργο.

Η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας σημαίνει μεταξύ άλλων ότι όσοι είχαν ήδη κρατήσεις για διακοπές στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν το δικαίωμα να τις ακυρώσουν χωρίς κόστος. Επιπλέον, όποιος επιστρέφει στη Γερμανία από επισήμως χαρακτηρισμένη «περιοχή κινδύνου», θα πρέπει είτε να τίθεται σε κατ' οίκον καραντίνα ενημερώνοντας τις υγειονομικές αρχές της περιοχής του είτε να προσκομίζει αρνητικό τεστ για κορονοϊό, το οποίο όμως πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 48 ωρών.

Η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι οι παραβιάσεις των κανόνων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar / Emnid, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Focus, το 65% των πολιτών υποστηρίζει ότι πρέπει να επιβάλονται αυστηρότερες κυρώσεις για όσους παραβιάζουν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ή παραβιάζουν τους κανόνες της απόστασης. Το 32% τάσσεται κατά, ενώ το 3% δηλώνει ουδέτερο.

Πιο συγκεκριμένα: Οι υποστηρικτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του βαυαρικού του βραχίονα, του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) Κόμματος συμφωνούν σε ποσοστό 78% να επιβάλονται αυστηρότερες κυρώσεις και πρόστιμα, ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με 74%, οι Πράσινοι με 64% και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) με 63%.

Αντίθετα, μόνο το 38% των υποστηρικτών του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται υπέρ και ακόμα λιγότεροι (27%) της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για θέματα υγείας, ζητά από τα γερμανικά κόμματα «μια θεμελιώδη αλλαγή στρατηγικής για την καταπολέμηση των πανδημιών. Αντί να ασχολούνται με κάθε μεμονωμένη επαφή, οι υπηρεσίες θα πρέπει να επικεντρώνονται αποκλειστικά στους λεγόμενους "superspreaders", δηλαδή στα λίγα εξαιρετικά μολυσματικά άτομα που συχνά μολύνουν δεκάδες σε ομαδικές εκδηλώσεις», δήλωσε στο περιοδικό "Der Spiegel".

«Αυτοί και μόνο είναι ο κινητήριος παράγοντας της πανδημίας. Κυνηγούμε ανεπιτυχώς την πανδημία. Πρέπει να γίνουμε ταχύτεροι», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Πρότεινε δε «αντ 'αυτού, σε κάθε τεστ κορονοϊού θα πρέπει να ερωτάται συστηματικά, εάν το συγκεκριμένο άτομο είχε συμμετάσχει σε ένα πιθανό γεγονός υπερμετάδοσης (superspreader event) τις προηγούμενες ημέρες, προτείνει ο Λάουτερμπαχ.

Αυστρία: Καμπανάκι του υπ. Υγείας για νέους

Ενόψει του αυξανόμενου αριθμού νέων μολύνσεων από κορονοϊό στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, κάλεσε για άλλη μία φορά τον πληθυσμό σε περισσότερη συνειδητοποίηση των κινδύνων και να μην αντιμετωπίζει επιπόλαια την πανδημία.

Απευθυνόμενος πρωτίστως προς τους νέους, υπογράμμισε ότι "τώρα καθίσταται σαφές ότι δεν είναι πλέον οι ηλικιωμένοι που επηρεάζονται περισσότερο, αλλά οι νέοι".

Η προηγούμενη εβδομάδα δείχνει τώρα ότι πλήττονται περισσότερο οι νέοι, και ο ίδιος παρέπεμψε ταυτόχρονα στο θέρετρο Σανκτ Βόλφγκανγκ, όπου μολύνθηκαν πολλοί ασκούμενοι στον χώρο του τουρισμού και από τα εκεί 70 πιο πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε ποσοστό 75% αφορούσαν νέους.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, αναφέροντας πως σήμερα καταγράφονταν 175 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και 130 άνθρωποι είχαν αναρρώσει από χθες έως σήμερα. Ο δείκτης αναπαραγωγής παραμένει σταθερός τις τελευταίες ημέρες στο 1,07, ενώ ο αριθμός των διενεργηθέντων διαγνωστικών τεστ, θα έχει ξεπεράσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τις 800.000.

Σπάει τα κοντέρ η Ισπανία 

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει σήμερα 1.525 νέες μολύνσεις, τη μεγαλύτερη άνοδο αφότου τερματίστηκε η πανεθνική καραντίνα, τον Ιούνιο.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που διαγιγνώσκονται περισσότερες από 1.000 μολύνσεις.

Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 288.522 από την έναρξη της πανδημίας στην Ισπανία, από 285.430 που ήταν χθες. Η διαφορά στους αριθμούς οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες περιφέρειες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ με πολλές μέρες καθυστέρηση και οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να έχουν ήδη αναρρώσει.

Λιθουανία: Καραντίνα σε ταξιδιώτες από Γαλλία

Η Λιθουανία σκοπεύει να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών, από την ερχόμενη Δευτέρα, όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από τη Γαλλία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η επικεφαλής επιδημιολόγος της κυβέρνησης, Λορέτα Ασοκλιένε.

Σήμερα η Γαλλία συμπεριλήφθηκε στη λίστα των χωρών που «πλήττονται» από την πανδημία, δηλαδή σε εκείνες οι οποίες καταγράφουν 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 15 ημέρες, όπως εξήγησε η Ασοκλιένε στους δημοσιογράφους.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, η Κροατία, η Μάλτα και η Αυστρία.

Μέτρα εξετάζει η Πολωνία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα εξετάσει την πιθανότητα να επιβάλει νέους περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα νέα κρούσματα της Covid-19, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα για δεύτερη συναπτή ημέρα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά την εμφάνιση της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που ανακοίνωσε 657 μολύνσεις. Το υπουργείο ανακοίνωσε επτά νέους θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.716. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 45.688. Από τα νέα κρούσματα, τα 227 εντοπίζονται στη Σιλεσία, η οποία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων μεταξύ μεταλλωρύχων.

Αν και στην Πολωνία τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός τους αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες. Το συμβούλιο αντιμετώπισης κρίσεων συνεδρίασε σήμερα, όμως δεν ανακοινώθηκαν νέα μέτρα.

Θετικοί εργαζόμενοι σε νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο

Τέσσερις εργαζόμενοι στο νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο Roald Amundsen διαγνώστηκαν με Covid-19, έγινε γνωστό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βόρειας Νορβηγίας όπου νοσηλεύονται.

Τα 160 μέλη του πληρώματος έχουν τεθεί σε καραντίνα πάνω στο πλοίο ενώ οι αρχές θα έρθουν τηλεφωνικά σε επαφή με τους επιβάτες που έχουν πλέον επιβιβαστεί και θα τους ζητήσουν να τεθούν σε αυτοαπομόνωση.

Το πλοίο μετέφερε περίπου 200 επιβάτες όταν έφτασε στο λιμάνι Τρόμσο, στην Αρκτική, νωρίς σήμερα το πρωί.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Hurtigruten είχε διακόψει από τον Μάρτιο τις περισσότερες δραστηριότητές της, λόγω της πανδημίας. Στις 7 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα ξαναρχίσουν τα δρομολόγια τα 14 από τα 16 σκάφη που διαθέτει, αλλά με περιορισμένη χωρητικότητα.

Το Roald Amundsen έκανε μια κρουαζιέρα μίας εβδομάδας από το Τρόμσο στο αρχιπέλαγος των νησιών Σβάλμπαρντ, ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Βόρειο Πόλο. Είναι προγραμματισμένο να κάνει τον γύρο των βρετανικών νησιών τον Σεπτέμβριο, δένοντας σε διάφορα λιμάνια στην Αγγλία και τη Σκωτία.

naftemporikigr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή