Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 08:06
A- A A+

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς και οι εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ που ανέκυψαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Νέο αίμα στην κυβέρνηση βάζει ο Κ. Καραμανλής. Κρατώντας το "βαρύ πυροβολικό" στη θέση του.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κυβέρνηση πολλών ταχυτήτων και υψηλών προσδοκιών. Ξάφνιασε ευχάριστα ο Καραμανλής με το νέο σχήμα.

* Η ΑΥΓΗ: Η ΔΑΠ καταλαμβάνει τις υπουργικές καρέκλες! Δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή: Αλλαγές προσώπων για σκληρότερη πολιτική.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: ...Σαν μαϊμού στο τσίρκο βγάζουν τον Γιωργάκη στα κανάλια.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση υπερυπουργών, ισορροπιών και εκπλήξεων. Με "εκεχειρία" προετοιμάζουν την εκλογή της ηγεσίας. Σε διαφορετικούς μετεκλογικούς δρόμους ΝΔ και ΠαΣοΚ.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση ανατροπών. Νέα και άφθαρτα πρόσωπα δίπλα στα δοκιμασμένα στελέχη.

* ΕΘΝΟΣ: Ολοταχώς για Συνέδριο - εκλογή αρχηγού. Συμφωνία κορυφής για τις διαδικασίες ζητάει ο Βενιζέλος.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γιώργος Παπανδρέου: Τα' μαθες τα νέα Πατέρα; Ο Βαγγέλης... Ενώ όλοι διερωτώνται τι ΨΥΧΗ θα παραδώσει ο Λαμπράκης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι σαραντάρηδες στο τιμόνι της Ν.Δ. Σημαντικές αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα - Πιο ψηλά ο πήχυς των προσδοκιών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μηδενίζει το κοντέρ με 40ρηδες. Πολιτική επανεκκίνηση με αιχμή του δόρατος τη "γενιά του 2000" επιχειρεί ο Καραμανλής.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα όρια ρήξης. Πρωτόγνωρη κρίση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή ηγεσίας.

* ΕΣΤΙΑ: Ορθές επιλογές στην νέα Κυβέρνηση. Συνδυασμός εμπειρίας με σημαντική ανανέωση προσώπων.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβέρνηση με άθικτο πυρήνα και νέο αίμα. Συγχωνεύθηκαν τέσσερα υπουργεία.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Στα άκρα η κόντρα. Ανοιχτή σύγκρουση Παπανδρέου - Βενιζέλου. Ανανέωση και συνέχεια. Δύο συγχωνεύσεις υπουργείων νέα πρόσωπα, "ηχηρές" απουσίες.

* ΤΑ ΝΕΑ: Βολές Γιώργου για Σημίτη- χειραγώγηση. Οξύνεται η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ.

* Η ΝΙΚΗ: Μετωπική μέσω TV Παπανδρέου - Βενιζέλου. Ένταση και κόντρες στο ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή νέου αρχηγού.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα " κυβέρνηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Συνέχεια της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας.

* Η ΧΩΡΑ : Φρεσκάδα και δύναμη στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η γενιά των σαραντάρηδων στην πρώτη γραμμή.

* City Press: Νέα πρόσωπα, παλιές επιλογές. Νέα Κυβέρνηση Καραμανλή.

* Metro: Συνταγή ανανέωσης. Νέο κυβερνητικό σχήμα, μικρότερο, με πολλά νέα πρόσωπα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

* Metropolis: Κονδύλια και Εκπαίδευση.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κυβέρνηση σαραντάρηδων. Ανανέωση σε βάθος από τον Κ. Καραμανλή.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Κυβέρνηση σαραντάρηδων. Ανανεωμένοι και ισορροπημένο το νέο κυβερνητικό σχήμα.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υφυπουργεία... νέας γενιάς! Μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης η νέα 40μελής κυβέρνηση.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλων προσδοκιών η νέα κυβέρνηση. Ανακοινώθηκε χθες από το Θ. Ρουσόπουλο.

Νέα Δημοκρατία - Νέα κυβέρνηση

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η Κυβέρνησις που ορκίζεται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η τρίτη που συγκροτείται από τον κ. Καραμανλή. Η πρώτη ήταν στις 10 Μαρτίου 2004 μετά τις εκλογές, η δεύτερη στις 15 Φεβρουαρίου 2006 μετά τον ανασχηματισμό και η τρίτη τώρα, μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή θα είναι η κρισιμώτερη για το μέλλον του τόπου, αφού από αυτήν θα εξαρτηθή η πραγματοποίησις των μεταρρυθμίσεων".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "δυναμική ανανέωση" με σταθερότητα στο πρόγραμμα και εμπιστοσύνη στα δοκιμασμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να στερείται ανανεωτικής αντίληψης, επέδειξε στην επιλογή των προσώπων της νέας κυβέρνησης ο Κώστας Καραμανλής. Αξιοποιώντας την πείρα των ικανών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης και "ζυγίζοντας" τα προσόντα των νεώτερων, δημιούργησε μια ισορροπημένη κυβέρνηση στελεχών, στην οποία εκπροσωπείται γεωγραφικά από τους βουλευτές της ολόκληρη η χώρα, ενώ έδωσε έμφαση και στην περιφέρεια".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "η νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είναι νέα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η κυβέρνηση που προέκυψε μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της Ν.Δ. αποτελείται από άφθαρτα κοινοβουλευτικά στελέχη, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ ο πολιτικός προσανατολισμός τους κινείται περισσότερο στο χώρο του Κέντρου. Πρόκειται για έναν συνδυασμό πείρας και δημιουργικού ενθουσιασμού, σύμφωνα με την περί ανανέωσης φιλοσοφία του πρωθυπουργού".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "κυβέρνηση πολλών ταχυτήτων, υψηλών προδιαγραφών και ανατροπών, η οποία θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού,για πιο γρήγορη και αποφασιστική προώθηση των αλλαγών και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων, είναι αυτή του Κώστα Καραμανλή".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τη λύση στα προβλήματα που ανέκυψαν στην κυβερνητική λειτουργία κατά την πρώτη τετραετία θέλει να δώσει ο πρωθυπουργός με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Ο κ. Κώστας Καραμανλής εκπληρώνει τις υποσχέσεις για τολμηρές αλλαγές, νέα δυναμικά πρόσωπα και περισσότερη ομοιογένεια και αποτελεσματικότητα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα κάποια ρίσκα. Στην συγκυρία της ισχνής πλειοψηφίας των δύο εδρών εμπιστεύεται να ποντάρει στη γενιά που τον έκανε αρχηγό το 1997, ενώ αναθέτει στον κ. Δημήτρη Σιούφα τον έλεγχο της Βουλής".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "στην πλήρη ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή πολλών νέων προσώπων της γενιάς των σαραντάρηδων, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δημιουργώντας νέα δεδομένα και προσδοκίες σε όλα τα επίπεδα των πολιτικών δράσεων".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "νέο αίμα στη νέα κυβέρνηση Καραμανλή όπου ο πρωθυπουργός ανακάτεψε την τράπουλα, κρατώντας όμως ταυτόχρονα το λεγόμενο "βαρύ πυροβολικό" στις θέσεις του. Δείχνοντας να επενδύει στη γενιά των 40άρηδων έδωσε σε νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να αναδειχθούν και εμπιστεύθηκε σε δύσκολα πόστα πρόσωπα που θεωρούνται ικανά. Παράλληλα αναβάθμισε υφυπουργούς που έχουν αποδείξει με το έργο τους ότι μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα".

H metro αναφέρει ότι "συγχωνεύσεις υπουργείων και πολλά νέα και "άφθαρτα" πρόσωπα επιφύλασσε το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η παραμονή βασικών στελεχών στην κυβέρνηση, η αξιοποίηση νέων βουλευτών και η μείωση του αριθμού των υπουργείων δίνουν το στίγμα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή, που έχει ως ζητούμενο την ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, αλλά και την επισφράγιση των επιτευγμάτων των προηγούμενων 3,5 ετών".

H City Press υποστηρίζει ότι "με έντονο "άρωμα" ανανέωσης, διατήρηση δοκιμασμένων στελεχών σε κρίσιμα πόστα και εσωτερικές αναδιαρθρώσεις υπουργείων, ο πρωθυπουργός έβαλε χθες την προσωπική του σφραγίδα στη νέα φιλόδοξη κυβέρνησή του".

Κατά την ΑΥΓΗ "απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες ως προς την ικανότητα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή να επιλύσει κρίσιμα προβλήματα, παρά την, έστω οριακή, αυτοδύναμη πλειοψηφία που πέτυχε και, κυρίως, παρά την κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνική αντιπολίτευση, που κατά την προηγούμενη τετραετία κάλυψε το κενό της συναινετικής "αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ, επανέρχεται στο προσκήνιο. Το φάντασμα Γιαννάκου πλανάται πάνω από τα υπουργικά γραφεία. Ο πρωθυπουργός, με τη νέα κυβερνητική σύνθεση που ανακοίνωσε χθες, δίνει σήμα για σκληρότερη πολιτική, αρχής γενομένης από τις ιδιωτικοποιήσει των ΔΕΚΟ. Παραδίδει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στον Γ. Αλογοσκούφη, συνεπικουρούμενο από υπουργούς και υφυπουργούς σαραντάρηδες, παλιούς ΔΑΠίτες. Εκτός κυβέρνησης οκτώ υπουργοί".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ θα συνεχιστεί, γιατί η ΝΔ είναι κόμμα του κεφαλαίου και έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που φέρνουν πλούτο στους λίγους και στους πολλούς ένταση της εκμετάλλευσης, μείωση του εισοδήματος και ζωή χωρίς δικαιώματα. Ούτε στιγμή να μην πάει χαμένη. Στη "νέα " κυβέρνηση της ΝΔ να μη δοθεί ούτε το ελάχιστο περιθώριο χρόνου. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες, χρειάζεται να οργανώσουν αμέσως την αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την πλουτοκρατία".

Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "με την ισχνή πλειοψηφία των 152 εδρών να θέτει περιορισμούς, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής παρουσίασε χθες τη νέα κυβέρνησή του, η οποία διακρίνεται από σταθερές, ισορροπίες, ανανεωτική διάθεση και βεβαίως από τη συγχώνευση τεσσάρων υπουργείων. Σε συνθήκες πολεμικής "εκεχειρίας" και έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων προετοιμάζεται η εκλογή ηγεσία στο ΠαΣοΚ ύστερα από το σοκ του οδυνηρού εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η "ανταλλαγή δηλώσεων" χθες το βράδυ, μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου, εν όψει της εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί την χαρακτηριστικότερη ένδειξη της σύγκρουσης η οποία υπέβοσκε μέχρι τις επτά το απόγευμα της Κυριακής στην αξιωματική αντιπολίτευση - σύγκρουση η οποία πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εκπλήξεις έκρυβε το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε χθες η νέα κυβέρνηση. Δύο λιγότερα υπουργεία, 17 από 19, έχει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Εννέα υπουργοί και υφυπουργοί της προηγούμενης μένουν εκτός υπουργικών θώκων και δεν υπουργοποιήθηκαν στελέχη της ΝΔ που τα ονόματά τους ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα ως υποψήφια μέλη της κυβέρνησης".

Εξελίξεις ΠΑΣΟΚ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ανοικτή σύγκρουση, που τους φέρνει στα όρια της ρήξης και οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε πρωτόγνωρη κρίση, εκδηλώθηκε χθες ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις στελεχών υπέρ του ενός ή του άλλου συνεχίζονται, και με βαρείς χαρακτηρισμούς. Στελέχη προτείνουν έκτακτο συνέδριο, ώστε να αποφευχθεί η εν θερμώ εκλογή του νέου αρχηγού, πρόταση που θα συζητηθεί αύριο στο πολιτικό συμβούλιο".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ζητάει ο Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα βγάλουν το ΠΑΣΟΚ από την εσωστρέφεια. "Το ΠΑΣΟΚ δεν χειραγωγείται", τόνισε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο Γ. Παπανδρέου".

Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "στην αντεπίθεση πέρασε ο κ. Γ. Παπανδρέου, με στόχο τον κ. Κ. Σημίτη και τις "εν θερμώ" δημοσκοπήσεις υπέρ του κ. Β. Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "μετωπική σύγκρουση Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, χθες, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με ανταλλαγή πυρών εκατέρωθεν, σε υψηλούς τόνους, που δίνουν συγκρουσιακό χαρακτήρα στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε πως θα είναι υποψήφιος, εμφανίστηκε ο ίδιος ως εγγυητής των διαδικασιών, τονίζοντας μάλιστα πως άλλος εγγυητής δεν χρειάζεται".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "αυστηρό μήνυμα προς τα εξωθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να ελέγξουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει της αναμέτρησης για την ηγεσία απηύθυνε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, που με τη χθεσινή του εμφάνιση διέψευσε παράλληλα εμπράκτως τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. "Το ΠΑΣΟΚ δεν χειραγωγείται", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε να συμφωνεί με την ανάγκη αυτονομίας των κομμάτων, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι αυτή διασφαλίζεται όταν αρθρώνεται "ισχυρός πολιτικός λόγος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και η επόμενη μέρα το βρίσκει να ψάχνει λύση στο θέμα ηγεσίας που έχει δημιουργηθεί. Οι τόνοι μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία έχουν ανέβει αισθητά. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε εκ νέου -ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- την εμπιστοσύνη των φίλων και των μελών του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες ηγετική εμφάνιση, καλώντας μάλιστα σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ τον Γιώργο Παπανδρέου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στην ύστατη προβοκάτσια κατά της Δημοκρατικής Παράταξης προχώρησε χθες ο μοιραίος Παπανδρέου, κατευθυνόμενος από το θλιβερό περιβάλλον του -σαν μαϊμού σε τσίρκο- και τον πανικόβλητο συρφετό των συμβούλων του: Ταμπουρώθηκε πίσω από την κίβδηλη πρόταση περί εκτάκτου Συνεδρίου, επιχειρώντας να στήσει ανάχωμα στις εκρηκτικές εξελίξεις που αφορούν τον εξοστρακισμό του από την ηγεσία και στο συντριπτικό πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου και προχωρώντας σε συναισθηματικό εκβιασμό της παραταξιακής βάσης, ανακαλώντας στη συνείδηση της παραταξιακής βάσης την ιστορική μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, την πολιτική, την κοινωνική και ιδεολογική κληρονομιά του οποίου πρώτος αποποιήθηκε".

Εκπαίδευση

Η Metropolis επισημαίνει ότι "οι πλούσιες χώρες δαπανούν περισσότερα στην εκπαίδευση από αυτά που δαπανούσαν πριν από 12 χρόνια, αλλά η ανεπαρκής χρήση των πηγών εμποδίζει τις προσπάθειες βελτίωσης των προτύπων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή