O Δημήτρης Ζημιανίτης είναι ο πρώτος Έλληνας εισαγγελέας που διορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕPPO).
«Πρόκειται για υψηλή θέση ευθύνης, από την οποία προσβλέπω, ως δικαστικός λειτουργός, να συμβάλω στην περαιτέρω εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ στο πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Ζημιανίτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστήριξε εξ αρχής θερμά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και επιδιώκω, ως ο πρώτος Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας, να δικαιώσω αυτή τη στρατηγική επιλογή, εργαζόμενος με ευσυνειδησία, ανεξαρτησία και το δέον δικαστικό φρόνημα».
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ζημιανίτης, «την Εισαγγελία συγκροτούν το Συλλογικό Όργανο (εισαγγελείς από 22 κράτη-μέλη) και η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, έργο του EPPO είναι η έρευνα, η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή στα αρμόδια Δικαστήρια των κρατών-μελών των σοβαρών εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ (λ.χ. διασυνοριακή απάτη, απάτη σχετική με το ΦΠΑ, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος, σε σχέση με τα κοινοτικά έσοδα και έξοδα και τον κοινοτικό προϋπολογισμό)».
Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς διορίζονται για μη ανανεώσιμη εξαετή θητεία. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει τη θητεία για μέγιστο διάστημα τριών ετών μετά το πέρας της εξαετούς περιόδου. Στο πλαίσιο των μεταβατικών κανόνων για την πρώτη θητεία μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς από το ένα τρίτο των κρατών-μελών, που καθορίζεται με κλήρωση, θα έχουν τριετή μη ανανεώσιμη θητεία. Αυτό ισχύει για τους εισαγγελείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και την Πορτογαλία.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2020 και θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Πηγή: ΑΜΠΕ