Ε.Ε. - Ευκολότερη έκδοση βίζας για τους πολίτες των βαλκανικών χωρών

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 12:02
UPD:12:13
A- A A+

Συμφωνίες για τη διευκόλυνση παροχής θεωρήσεων εισόδου στους πολίτες τους για τα ταξίδια τους στα κράτη μέλη της Ε.Ε., υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες πέντε χώρες των Βαλκανίων, η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Σερβίας.

Βάσει της συμφωνίας, η βίζα για τους πολίτες των εν λόγω χωρών θα κοστίζει 35 ευρώ από 60 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα έχουν δωρεάν βίζα. Της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου εξαιρούνται οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων.

Στόχος της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τους πολίτες των βαλκανικών χωρών, ιδίως για αυτούς που κάνουν συχνά ταξίδια, αλλά και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος υπέγραψε τις συμφωνίες από την πλευρά της Ε.Ε. μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ρούιζ Κάρλος Περέιρα, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει σε στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στον ευαίσθητο τομέα της μετανάστευσης και της κίνησης των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν χαιρέτισε την υπογραφή των συμφωνιών, υπογραμμίζοντας ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των πολιτών της «ευρωπαϊκής οικογένειας» και των Βαλκανίων.

Ο αλβανός υπουργός Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι σημείωσε ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας όχι μόνο θα διευκολύνει την κυκλοφορία των Αλβανών πολιτών στις χώρες της Ε.Ε., αλλά θα συμβάλει θετικά και στον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

«Η αλβανική κυβέρνηση -συμπλήρωσε- είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή με επιτυχία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα προς τη φιλελευθεροποίηση στην παροχή θεωρήσεων εισόδου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή