Οι Έλληνες θα απαντήσουν

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 07:00
REUTERS/Murad Sezer
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ανάστατος ο κόσμος με την «έκπτωση» του πολιτισμού στην Τουρκία. Γιατί αλήθεια κατρακυλά ο πολιτισμός και η παιδεία στη γειτονική χώρα, δίνοντας χώρο στον άκρατο φανατισμό; Η Αγία Σοφία, πάλαι ποτέ σύμβολο του Βυζαντίου και για χρόνια μουσείο που το επισκέπτονταν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, γίνεται με τη μετατροπή της σε τζαμί υπερφίαλη κίνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να αποδείξει σε όλο τον δυτικό κόσμο τη διάθεσή του να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα.

Πόσο θα ενοχλήσει όμως η κίνηση αυτή του Ερντογάν και τι μπορούν να κάνουν στην πολιτική σκακιέρα οι ηγέτες του δυτικού κόσμου; Το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών έχει ήδη πληγωθεί. Όμως αυτό ήθελε ο Ερντογάν, να δείξει ξεκάθαρα ότι κύρια σκέψη του Ισλάμ είναι να κατακτήσει όλο τον κόσμο με κάθε μέσο. Προς το παρόν, κλείνει εκκλησίες στην Τουρκία και ζητά να δημιουργηθούν τζαμιά στην Ευρώπη.

Οι κινήσεις του αυτές βεβαίως στηρίζονται από το αυταρχικό του πολίτευμα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς του. Όλες αυτές οι κινήσεις λειτουργούν ως μοχλός πίεσης σε οικονομικο-πολιτικά μέτωπα ώστε να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα σε Ανατολική Μεσόγειο, Συρία, Λιβύη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του.

Προφανές λοιπόν είναι ότι ο κλήρος πέφτει πάλι στους Έλληνες, αφού ο δυτικός κόσμος θα τους χρησιμοποιήσει ως αιχμή δόρατος, λόγω γεωγραφικής θέσης, για την ανάσχεση της επεκτατικής δράσης του Ερντογάν. Κάποτε οι Έλληνες θέλησαν να πάρουν πίσω την Ωραία Ελένη που έκλεψαν οι Τρώες. Η μάχη όμως ήταν άνιση και γι’ αυτό έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο.

Σήμερα, καλούνται να προστατεύσουν την Αγία Σοφία όλων των χριστιανών του κόσμου και θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουν τις συνθήκες σε διπλωματικό επίπεδο που να μοιάζουν με σύγχρονο Δούρειο Ίππο. Μία κίνηση θα ήταν ίσως ένα μεγαλεπήβολο αντίγραφο της Αγίας Σοφίας σε ελληνικό έδαφος, με δωρεές από ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που θα προσείλκυε εκατομμύρια επισκέπτες, δημιουργώντας αντίβαρο στην απολίτιστη ενέργεια του Ερντογάν. Σε αντίθεση δε εμείς θα πρέπει να προστατεύσουμε το τζαμί που φτιάχνουμε στην Ελλάδα για να δείξουμε τη διαφορά του πολιτισμού μας και την ανωτερότητα του λαού μας. Καθότι οι Έλληνες είναι ένας λαός που έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα ιδανικά του και να σέβεται τη διαφορετικότητα των άλλων, με παγκόσμια αναγνώριση ως προς αυτό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή