Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020 11:52
UPD:12:04
REUTERS/JASON LEE
A- A A+

Ψυχροπολεμικό παραμένει το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις εξακολουθούν ερίζουν για μια σειρά διεθνών ζητημάτων.

Κορυφή του παγόβουνου αποτελεί το κλείσιμο των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στην πόλη Τσενγκτού, καθώς και το κλείσιμο των κινεζικών προξενικών αρχών στο Χιούστον του Τέξας.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από το κτίριο του προξενείου, παίρνοντας μαζί τους όλα τα υπάρχοντα έγγραφα και αντικείμενα. Το μόνο που έχει μείνει είναι η αμερικανική σημαία, η οποία εξακολουθεί να κυματίζει.

Από την πλευρά της, η κινεζική διπλωματική αποστολή αποχώρησε από το Χιούστον την Παρασκευή, μετά το πέρας της αμερικανικής προθεσμίας, διάρκειας 72 ωρών.

Τι προηγήθηκε

Προτού φθάσουμε σ' αυτό το σημείο, ωστόσο, Ουάσιγκτον και Πεκίνο αντάλλαξαν εκατέρωθεν κατηγορίες, επικαλούμενες τον κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.

Η Κίνα, συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο του προξενείου στην Τσενγκτού αποτελεί «νόμιμη και απαραίτητη απάντηση στα παράλογα μέτρα των ΗΠΑ», ενώ υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάεια και τα συμφέροντα του Πεκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική αποστολή στη συγκεκριμένη πόλη πρωτοεγκαταστάθηκε το 1985. Ωστόσο, και στο παρελθόν ενεπλάκη σε διάφορες περίεργες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση διαρροής -υψηλής εμπιστευτικότητας- χαρτών, τα οποία αργότερα αποκαλύφθηκαν από τον πρώην Αμερικανό κατάσκοπο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για απαράδεκτες κινήσεις του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, το οποίο κατηγόρησαν ότι έκλεψε απόρρητα εταιρικά μυστικά, καθώς και τα αποτελέσματα ιατρικών και επιστημονικών ερευνών.

Ο πόλεος για τα νησιά Σπράτλυ

Η ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και εξελίσσεται σε μια σειρά πεδίων, από το εμπόριο και τον κορωνοϊό έως το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην ειδική κινεζική περιοχή.

Ωστόσο, όλα αυτά, όπως διαφαίνεται, αποτελούν εκφάνσεις μιας ενιαίας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία σχετίζεται με τη δυνατότητα άσκηση της μέγιστης δυνατής επιρροής. 

«Οι τρέχουσες σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι αυτές που επιθυμεί η Κίνα. Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες γι' όλα αυτά» δήλωσε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα εξακολουθεί να προκαλεί οργή στο Πεκίνο, το οποίο ερίζει μαζί με ακόμη πέντε χώρες της περιοχής για την κυριότητα των αμφισβητούμενων νησιών Σπράτλυ, τα οποία θεωρούνται κόμβος και υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή