Στέλνει λάθος μήνυμα;

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 10:15
REUTERS/Murad Sezer
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα», τονίζει η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. 

Μα, αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει. Δεν κάνει λάθος. Απλό είναι, ούτε ερμηνείες χωρούν, ούτε αναγνώσεις πάνω, κάτω και πλαγίως. Είναι βαρετό, αν δεν είναι υποκριτικό, να επαναλαμβάνεται «το καθεστώς της υποψήφιας χώρας», που «πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας… και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ας μην προσποιούμαστε. Από την ένταξη στην Ε.Ε. η Άγκυρα έχει παραιτηθεί και δεν βλέπω πολλούς στην Ευρώπη να έχουν στεναχωρηθεί. 

Η Τουρκία έχει σαφείς και ευκρινείς στόχους. Δεν τους κρύβει στη Συρία και στο Ιράκ. Δεν τους κρύβει με την επιθετικότητά της στην Κύπρο. Τους διαλαλεί με την επέμβασή της στη Λιβύη. Τους δημοσιοποιεί με χάρτες με περιοχές προς παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση, εκεί ακριβώς όπου εκδόθηκε η τουρκική ΝAVTEX.

Πού είναι το λάθος μήνυμα; Όπου δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, επιχειρεί να τις παγώσει, μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν θα βρεθεί εκτός. «Δεν ισχύει καμιά συμφωνία ή απόφαση οριοθέτησης στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία». 

«Η Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο, αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή». Στο Αιγαίο η συνδιαχείριση είναι η διαδρομή.

«Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα...».
Σε όλα. Έχει τοποθετήσει στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της έναντι της χώρας, η οποία αν προσέλθει θα υποχρεωθεί να συζητήσει μόνο επί τουρκικών απαιτήσεων.

«Την ώρα που ο Γερμανός ΥΠΕΞ στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα αναζητούσε σημεία σύγκλισης για έναν διάλογο μεταξύ των δυο νατοϊκών εταίρων, καταγραφόταν κλιμάκωση της έντασης». Γιατί εκπλήσσεται η Handeslblatt; Μετά τη δημοσιοποίηση από τον μαρτυριάρη Τσαβούσογλου της «μυστικής συνάντησης» στο Βερολίνο, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στέλνει το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήταν κι αυτό λάθος μήνυμα ή τίναγμα;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή