Ρωσία: Σε φυλάκιση τριάμισι ετών καταδικάσθηκε ο Ρώσος ιστορικός, Γιούρι Ντμίτριεφ

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 14:07
UPD:15:16
REUTERS/XXSTRINGERXX xxxxx
A- A A+

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τριάμισι ετών τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, έπειτα από δίκη η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για «σεξουαλική κακοποίηση». Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένη δίκη με στόχο των εκφοβισμό και την φίμωσή του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ, 64 ετών, έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας την λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Επικεφαλής του τοπικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, που ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των σοβιετικών εγκλημάτων, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2016 κατηγορούμενος για λήψη «πορνογραφικών» φωτογραφιών της υιοθετημένης κόρης του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά. Ομως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

«Η υπόθεση αποτελεί απόπειρα των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τον ιστορικό»

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η υπόθεση αποτελεί απόπειρα των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τον ιστορικό, οι έρευνες του οποίου αποτελούν παραφωνία για την επίσημη ρωσική γραμμή της αποκατάστασης των σοβιετικών εγκλημάτων.

Έπειτα από μία δίκη κεκλεισμένων των θυρών, το δικαστήριο του Πετροζαβόντσκ θα ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του. Ο εισαγγελέας ζήτησε επιβολή ποινής 15ετούς φυλάκισης.

Κατά την πρώτη δίκη του, ο Γιούρι Ντμίτριεφ ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ τελεί υπό προσωρινή κράτηση μετά την δεύτερη σύλληψή του.

Όταν ξαναγράφεται η Ιστορία

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιούρι Ντμίτριεφ ανακάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους της Καρελίας, στο Σάνταρμοχ με τα λείψανα 7.000 έως 9.000 εκτελεσθέντων της σταλινικής εποχής.

Πλήθος προσωπικοτήτων από την Ρωσία και το εξωτερικό έχουν καταγγείλει τις άδικες διώξεις του Ρώσου ιστορικού. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις αρχές του Ιουλίου, ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ δήλωσε ότι μία καταδίκη του ιστορικού θα συνιστούσε «σημείο καμπής» για την Ρωσία. Η χήρα του σοβιετικού αντιφρονούντα και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν Νατάλια είχε απευθύνει τότε έκκληση για την καταπολέμηση της «πλαστογράφησης της Ιστορίας».

Δύο ακόμη νομπελίστριες συγγραφείς, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από την Λευκορωσία και η Χέρτα Μίλερ από την Γερμανία, ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιδράσει. Θεωρούν ότι οι ανακαλύψεις του Γιούρι Ντμίτριεφ στο Σανταρμόχ είναι αγκάθι για τις ρωσικές αρχές που επιχειρούν να ξαναγράψουν στην Ιστορία.

«Η πορεία μου, ο δρόμος μου είναι να επαναφέρω από την λήθη τους ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν από το σφάλμα μίας κυβέρνησης της χώρας μας, αδίκως κατηγορούμενοι, εκτελεσμένοι, θαμμένοι στο δάσος σαν ζώα», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύθηκε στο site Meduza.

«Η ισχύς του Κράτους δεν βρίσκεται στα τανκς, τα πιστόλια και τις πυρηνικές του βόμβες... Όχι, η ισχύς του Κράτους βρίσκεται στον λαό του».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή