Αναφορές και στη Βουλή για την τουρκική προκλητικότητα

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 13:58
UPD:15:01
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Θέμα συζήτησης τη Βουλή είναι από το πρωί η τουρκική προκλητικότητα, στην Ολομέλεια, που συνεδριάζει σχετικά με το πόρισμα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Εκτός από τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως «πολιτικό ενορχηστρωτή παρακρατικών μεθοδεύσεων σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων».

Όπως είπε, «στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι εμπεδωμένο ποιος είναι ο ενορχηστρωτής της παρακρατικής μεθόδου σπίλωσης, κατασυκοφάντησης και δίωξης πολιτικών αντιπάλων. Είναι ο απών σήμερα κ. Μητσοτάκης. Αν ο απών κ. Μητσοτάκης θέλει να εξιλεωθεί για την πολιτική αθλιότητα που ενορχηστρώνει τους τελευταίους μήνες, καλό θα ήταν να μαζέψει όποιο πολιτικό σθένος τού έχει απομείνει και να έρθει εδώ, ενώπιον του Σώματος, να ενημερώσει για το σχέδιο το οποίο έχει -που από ό,τι φαίνεται δεν έχει - για να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα Ερντογάν. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα. «Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος, με δεδομένη την απουσία του κ. Μητσοτάκη, αισθάνεται την ανάγκη να κρατήσει ψηλά το ηθικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Αλλά να φτάνει στο σημείο να μας διαβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας αισθάνεται και αιφνιδιασμένος, καταλαβαίνετε ότι έχει μια μικρή απόσταση. Καλό είναι να διατηρούμε την απόσταση που αρμόζει στις περιστάσεις και να δείχνουμε σοβαρότητα» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, που προσέθεσε πως στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι εμπεδωμένο ποιος επιλέγει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και ποια πολιτική δύναμη επενδύει στις διώξεις και τον διχασμό.

Η ΝΔ

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κ. Τζανακόπουλο ότι η χώρα έχει σοβαρή κυβέρνηση. Αύριο ο πρωθυπουργός, διαδοχικά, θα δεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει τόσο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, όσο και για τα τρέχοντα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας και είναι, κατά συνέπεια, ανεπίκαιρο, πλέον, το αίτημα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών» απάντησε ο κ. Μπούγας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να ρίχνει μομφή για φυγομαχία της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η σημερινή διαδικασία εκκινεί, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται από τη Βουλή. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Πρέπει να κατανοήσετε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών» είπε, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και σχολίασε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί ούτε ένα υποστηρικτικό επιχείρημα για την ουσία όσων καταλογίζονται στον πρώην υπουργό και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το ΚΙΝΑΛ

«Συμφωνούμε πως έχει σημασία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ως συμβολισμό, να ενημερώσει την Βουλή σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια. Ζήτησε όμως από όλα τα κόμματα να δείξουν ότι «είμαστε όλοι ένα σώμα».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως όταν ένα κράτος, όπως η Τουρκία προχωράει «σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες «σε τεστάρει» για να δει όχι εάν θα σηκώσεις το τηλέφωνο και ποιο θα πάρεις αλλά το τι θα πεις, σε «τεστάρει» για να δει τι θα κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σου, σε «τεστάρει» για να δει τι θα κάνουν και πως θα συμπεριφερθούν τα κόμματα και τι θα πουν» και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ ακόμα και μετά από κρίσιμες συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί στην Βουλή όταν πήγαν στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δεν μετέφεραν εκεί τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχαν με άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ

«Το ότι η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητα κατά της χώρας είναι γεγονός και δεν είναι σημερινό. Όμως, όλη αυτή η εξέλιξη έρχεται αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Και αποδεικνύει ότι εκεί που εναποθέτετε τις ελπίδες σας και οι στρατηγικοί σας σύμμαχοι σφυρίζουν αδιάφορα. Για να μην πούμε ότι φουσκώνουν τα πανιά της επιθετικότητας της Τουρκίας» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και χαρακτήρισε κόλαφο τη στρατηγική και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, που αφορά τη «στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα επιθετικό πεδίο, με τις βάσεις που έχουν παραχωρηθεί».

«Τι μας λέει η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Γιατί δεν μιλάτε γι' αυτό; Λέει για "αμφισβητούμενα ύδατα". Τι δείχνει αυτό; Ότι έχει αποφασιστεί η συνδιαχείριση του Αιγαίου όταν μιλάει για αμφισβητούμενα ύδατα. Πολλοί είναι αυτοί, όχι μόνο το ΚΚΕ αλλά και στρατιωτικοί, που λένε ότι είμαστε μόνοι μας. Αποδεικνύεται πόσο κραυγαλέα, καταστροφική είναι η πολιτική που στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, και στις ΗΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι αυτά είναι που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, γιατί αυτός είναι που θα κληθεί να υπερασπιστεί και τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της χώρας.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και κρίσιμη. Για την πολιτική της υπόκλισης και της ταύτισης των κυβερνήσεων με όλους αυτούς που σφάζουν τους λαούς στην περιοχή, ο λαός πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Είναι δεδομένο ότι θα υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας αλλά και πρέπει να πιέσει να απαλλαγεί η χώρα από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τους συμμάχους που εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση

Κριτική για τους χειρισμούς των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαχρονικά άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Ταΐζουμε τον λύκο που λέγεται Τουρκία επί δεκαετίες. Με κατευνασμό και ψυχραιμία αυτό είναι λάθος. Τώρα ο λύκος πάει στο μαντρί για να φάει τα πρόβατα» ανέφερε, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προσδοκίες για στήριξη από την Ε.Ε.

«Εάν δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου, μην περιμένεις από την Ε.Ε. η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, να χαλάσει τις σχέσεις της για σένα», ενώ επανέφερε την πρότασή του για μποϋκοτάζ των προϊόντων που εισάγονται από την Τουρκία.

«Θα το κάνουμε εμείς οι πολίτες» είπε και πρόσθεσε: «Θέλετε να στριμώξετε την ΕΕ; Δυσκολέψτε τη ροή των προϊόντων από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Όχι ως κυβέρνηση, αλλά αυξάνοντας τους ελέγχους. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε. Πρέπει να το καταλάβετε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εκτίμησε πως η Τουρκία διαθέτει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και θα κτυπήσει όταν οι πιθανότητες είναι υπέρ της. «Θέλει να μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις. Δεν θέλει πόλεμο η Τουρκία με την γνωστή έννοια, αλλά θέλει να μας οδηγήσει σε διαπραγμάτευση. Και γεννάται το ερώτημα: Υπάρχει αρραγές μέτωπο; Ναι. Στον λαό υπάρχει Πρέπει όμως κι εμείς να είμαστε ενωμένοι και αρραγείς».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με την οποία ζητείται από την Τουρκία να αποφύγει κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή ενώ αναφέρεται σε έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είστε ευχαριστημένοι με την ανακοίνωση αυτή; Είναι αμφισβητούμενη περιοχή η ελληνική υφαλοκρηπίδα; Και αν μου απαντήσετε ότι δεν υπάρχουν συντεταγμένες, θα ρωτήσω κι εγώ γιατί δεν τις καταθέσατε τόσο καιρό στον ΟΗΕ; Ξέρετε τι κάνετε; Κάνετε ό,τι έκανε ο Σημίτης στα Ίμια. Το ίδιο κάνετε τώρα εσείς στο Καστελόριζο. Το κάνετε γκρίζα περιοχή. Μπορεί όμως οποιοσδήποτε να προσφέρει κουτόχορτο, αλλά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να το φάει. Γιατί δεν προχωρήσατε σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο; Κάντε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση από κοινού με την Κύπρο και προσπεράστε την Τουρκία. Αλλά δεν το κάνετε γιατί φοβάστε. Γιατί στόχος είναι να γκριζάρει η περιοχή και να πάμε σε διάλογο για επιτευχθεί συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Αυτό όμως είναι προδοσία» υποστήριξε ο κ. Βελόπουλος.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε τις προτάσεις του για οικονομικά αντίμετρα. «Σήμερα ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης καταθέτει ψήφισμα για την επιβολή μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα στην ΕΕ. Υπογράψτε το. Να γίνουν έλεγχοι, για να δούμε τι περιέχουν αυτά τα τουρκικά προϊόντα που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά» είπε. «Σκεφτείτε ως Έλληνες και όχι ως νεοέλληνες. Σκεφτείτε μεγαλόψυχα ανά τους αιώνες. Σκεφτείτε τι ήταν οι Έλληνες. Βάλτε πρώτα την Ελλάδα και πρώτα τους Έλληνες. Και αν χρειαστεί να κάνουμε νέες Θερμοπύλες» κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή