Μάτι: Τι φέρεται να έχει καταθέσει στον ανακριτή ο πραγματογνώμονας

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 13:30
UPD:13:36
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Από τον Μάρτιο φέρεται να είχε καταγγείλει ενώπιον του ανακριτή τις πιέσεις και απειλές που δεχόταν ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, προκειμένου να συντάξει ψευδές πόρισμα.

Στις καταθέσεις του φέρεται να αναφέρεται εκτενώς στις συζητήσεις που είχε με τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος τον απειλούσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές.

Η πρώτη κατάθεση του πραγματογνώμονα δόθηκε στον ανακριτή στις 3 Μαρτίου. Όπως φέρεται να καταθέτει:

«Με προειδοποιούσε και με απειλούσε ότι θα πάθω μεγάλο κακό λέγοντάς μου να παραιτηθώ από την υπόθεση και αν τολμήσω να γράψω κάτι εναντίον του όπως και εναντίον πολιτικών προσώπων ή συναδέλφων εμπλεκόμενων με την ποινική υπόθεση στο Μάτι και στην Κινέττα τότε θα με κυνηγούσαν όλοι μαζί, θα με ξεσκίσουν, και ότι θα μου προκαλέσουν μεγάλη ζημιά την οποία εγώ εξέλαβα με τον τρόπο που μου το είπε ότι αφορούσε την ζημιά αυτή, είτε την σωματική μου ακεραιότητα, είτε την επαγγελματική μου καριέρα ή και τα δύο μαζί».

«Με απείλησε ευθέως, με εκβίασε»

Μια μέρα αργότερα, ο μάρτυρας φέρεται να καταθέτει ότι φοβόταν τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος από το έντονο ύφος του, ο οποίος φέρεται να του λέει ότι η υπόθεση ενδιαφέρει το...ανώτερο επίπεδο.

«Αισθανομουν μόνος και εκτεθειμένος απέναντι του και ως αρχηγός του σώματος. Μετά μου είπε ότι έχει μία πληροφόρηση για το πόρισμα στο Μάτι αλλά δεν ξέρω αν είναι αληθής ή ψευδής. Μου είπε επίσης ότι κλήθηκε σε ανώτερο επίπεδο (όπου υπονοούσε πολιτικά πρόσωπα) και ότι τον ρώτησαν για τον Λιότσιο και ότι αυτός απάντησε ότι «ο Λιότσιος είναι εντάξει και θα βοηθήσει». Ότι αυτοί του είπαν, 'τι θα βοηθήσει εδώ καταφέρεται εναντίον μας και κάνει κρίσεις ανωτέρων του' και 'με ποιο δικαίωμα το κάνει αυτό'. Επίσης, μου είπε ότι του είπαν ότι ο Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι ώστε να μην φαίνεται ποιος φταίει. Μάλιστα, μου υπενθύμισε απειλητικά ότι έχω 15-20 χρόνια για να πάρω σύνταξη. Από την συμπεριφορά του αυτή αντιλήφθηκα ότι ο συγκεκριμένος προέβη σε κατάχρηση της εξουσίας του ως αρχηγός και προϊστάμενος μου κάνοντας χρήση του βαθμού και του θεσμού του ως αρχηγού του ΠΣ διότι με απείλησε ευθέως, με εκβίασε και προσπάθησε να με φοβίσει και να μου επιβάλει με τον τρόπο αυτό την διεξαγωγή μιας ελλιπούς έρευνας, από μέρους μου, ώστε να αποκρύψω τυχόν ευθύνες που θα προέκυπταν σε βάρος του ιδίου και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Μετά μου είπε με απειλητικό ύφος ότι αν δεν ακολουθήσω τις προτροπές του θα έρθει χαρτάκι από πάνω (εννοώντας εντολή) ότι θα με μεταθέσουν για παράδειγμα στη Σάμο, η οποία θεωρείται δυσμενής μετάθεση και ότι στην πρώτη φωτιά που θα ξεσπάσει στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, θα του πούνε του Ματθαιόπουλου να μην σηκώσει τίποτα, δηλαδή κανένα αεροπλάνο και μετά θα έρθει ένας άλλος πραγματογνώμονας και θα ζητήσει ευθύνες από εμένα» περιγράφει στην κατάθεση του και αναφέρεται σε ανάλογη περίπτωση συναδέλφων του σε φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη.

«Και όλα αυτά επειδή δεν θα έχω συμμορφωθεί με τις απειλές του στην ελεγχόμενη ποινική υπόθεση στο Μάτι συμπεριλαμβανομένων και τυχόν ποινικών ευθυνών (ακόμη και κακουργηματικών) μετά εις βάρος μου από την εσκεμμένη ενέργεια του» τονίζει στην κατάθεση του και συνεχίζει: «Από όλα αυτά μου έδινε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος αυτός (καθώς και όλοι όσοι αναφέρονται παραπάνω οι οποίοι κάνουν τα λεγόμενα «παιχνίδια») είναι ικανός – για όλα από τη στιγμή που με τόση ευκολία και φυσικότητα, τόσο αυτός όσο και οι αναφερόμενοι από αυτόν, έχουν προβεί και έχουν σκοπό να προβαίνουν και στο μέλλον σε πράξεις εγκληματικές. Συνεχίζοντας μου λέει ότι ''έτσι γίνονται τα παιχνίδια''».

«Σκοπός τους ήταν να μην προχωρήσω σε βάθος την έρευνα»

Σε άλλη κατάθεσή του ο πραγματογνώμονας περιγράφει πως δεχόταν πιέσεις για το πότε θα επιστρέψει στην υπηρεσία του. «Σκοπός τους ήταν να μην προχωρήσω σε βάθος την έρευνα γι’ αυτό και μου ασκούσαν πίεση ότι δήθεν καθυστερούσα ώστε να ξεσηκωθεί ο Τύπος εναντίον μου» υπογραμμίζει ενώ αναφέρεται εκτενώς στην στήριξη που είχε από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο, στον οποίο - όπως επισημαίνει - δεν είχε αποκαλύψει τις πιέσεις που δεχόταν.

«Ο κ. Ζαγοραίος μου ζήτησε να ολοκληρώσω το έργο μου, προχωρώντας σε βάθος την έρευνα μου, να μη φοβάμαι τίποτα διότι και εγώ κι αυτός είχαμε υποχρέωση στη μνήμη των συμπολιτών μας να αναδείξουμε όλη την αλήθεια, χωρίς να λογαριάσουμε το προσωπικό μας κόστος. Έτσι και εγώ συνέχισα την έρευνά μου χωρίς να επηρεάζομαι από οποιαδήποτε αντίδραση τρίτου προσώπου και κυρίως όμως τον ανώτερο μου που δεν ήθελε να προχωρήσω σε βάθος την έρευνά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως λίγο πριν καταθέσει το πόρισμα του δέχτηκε και πάλι απειλές και εκβιασμό από τον τον τέως αρχηγό. «Ειδικότερα μετά τις απειλές – εκβιασμούς από τον τέως αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος επικοινώνησα με τον κύριο Ζαγοραίο χωρίς να του αποκαλύψω για αυτές τις απειλές και τους εκβιασμούς, διότι δεν ήθελα να διακινδυνευσω την έκβαση της ποινικής αυτής υποθέσεις για το Μάτι. Του ανέφερα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα από την συμπεριφορά της ηγεσίας καθώς και του εκμυστηρεύτηκα τους φόβους μου για την μετέπειτα πορεία μου σε όλα τα επίπεδα, μη γνωρίζοντας ο ίδιος κ. Ζαγοραίος τι είχε ειπωθεί στην μεταξύ μας συνάντηση όσον αφορά τις απειλές και εκβιασμούς που δεχομουν. Τότε ο κ. Ζαγοραίος βλέποντας εμένα πανικοβλημένο με ρωτούσε συνέχεια αν συνέβη κάτι άλλο. Τότε αναγκαστηκα να του απαντήσω αρνητικά για τους λόγους που προανέφερα. Ωστόσο με ενθάρρυνε να προχωρήσω την έρευνα και να μη φοβάμαι τίποτα και κανέναν για την εξακρίβωση της αλήθειας και του δικαίου» καταθέτει ο μάρτυρας ο οποίος προσθέτει ότι ο κ. Ζαγοραιός τον ενθάρρυνε να συνεχίσει την έρευνα για την δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για την πυρκαγιά στην Κινέττα αν και ο ίδιος αποχωρούσε από τη θέση του προϊσταμένου καθώς είχε προαχθεί.

«Άκουσα τη συμβουλή του και με τον ίδιο ζήλο συνέχισα την έρευνά μου παρά τις πιο έντονες πιέσεις από υπηρεσιακούς φορείς της υπηρεσίας μου που αντιμετώπιζα συνεχώς με την συγγραφή της πραγματογνωμοσύνης στην Κινέττα. Από την πραγματογνωμοσύνη αυτή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική αποδείχτηκε ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα, συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα για το χειρισμό του ΕΣΚΕ που αφορά τη χρήση των εναέριων μέσων» προσθέτει.

Ο κ. Λιότσιος φέρεται να αναφέρεται στην εντολή που είχε δώσει η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για το Μάτι το πόρισμα της επιθεωρητριας δημόσιας διοίκησης. «Ακολουθώντας τις εξελίξεις περί του θέματος από τον Τύπο διάβασα ότι έγινε μία προσπάθεια να παγώσει η έρευνα του κ. Ζαγοραίου για την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα με την εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με την οποία ζητήθηκε να περιληφθεί στην δικογραφία για το Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου. Ωστόσο από ό,τι διάβασα στον Τύπο μετά από αντιδράσεις προχώρησε κανονικά η διαδικασία απόδοσης ευθυνών από το τότε κύριο εισαγγελέα...».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή