Εθνικό πένθος στον Λίβανο

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 12:14
EPA/ADEL KARROUM

A- A A+

Εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί σήμερα στον Λίβανο, ημέρα της κηδείας του αντι-Σύρου βουλευτή Αντουάν Γάνεμ, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τους σωματοφύλακές του, τέσσερις ημέρες πριν από την εκλογή του επόμενου προέδρου Δημοκρατίας.

Κλειστές είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Η αντισυριακή πλειοψηφία κάλεσε σε μια μαζική συμμετοχή του λαού στην κηδεία του 64χρονου Γάνεμ, ο οποίος ήταν βουλευτής από το 2000 και μέλος του χριστιανικού κόμματος Καταέμπ.

Δολοφονήθηκε την Τετάρτη σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη χριστιανική συνοικία Σιν ελ Φιλ της Βηρυτού μαζί με δύο από τους σωματοφύλακές του, μια κάτοικο της συνοικίας και έναν περαστικό. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παρά τη δολοφονία του Γάνεμ οι αρχές ζήτησαν να διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στο κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας παραμένει αβέβαιη λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης μεταξύ της πλειοψηφίας που υποστηρίζεται από τη Δύση και της αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν.

Πρόκειται για την τέταρτη δολοφονία αντισύρου βουλευτή ύστερα από τις εκλογές του 2005 και για την όγδοη αντισυριακή προσωπικότητα που δολοφονείται μετά το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στις 14 Φεβρουαρίου 2005.

Η αντισυριακή πλειοψηφία κατηγόρησε τη Συρία, πρώην δύναμη κηδεμονίας στον Λίβανο, για τα εγκλήματα αυτά. Η Συρία που διαψεύδει, εξαναγκάσθηκε υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας και της λιβανικής αντιπολίτευσης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα αυτή έπειτα από 29 χρόνια παρουσίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή