Οι μεγαλύτεροι «γρίφοι» γύρω από τον κορωνοϊό

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 10:44
UPD:10:45
REUTERS/Callaghan O'Hare
A- A A+

Είναι σαν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια όλων μας ένα παγκόσμιο θρίλερ εγκλήματος με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Ο φερόμενος ως «ένοχος»: ένας ιός που ονομάζεται Sars-CoV-2.

Οι ερευνητές συλλέγουν για περισσότερο από μισό χρόνο αμέτρητα στοιχεία γύρω από τον επικίνδυνο ιό, ωστόσο πολλές είναι ακόμη οι παράμετροι που εξακολουθούν να αποτελούν ένα άλυτο μυστήριο.

Τι γνωρίζουμε, όμως πραγματικά για τον κορωνοϊό;

Η προέλευση του Covid-19 και η ασαφής πηγή του «κακού»

Ακόμη και η προέλευση του Covid-19, έστω κι αν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά, παραμένει εντελώς στο σκοτάδι. Η πανδημία λέγεται ότι ξεκίνησε μεταξύ αρχές Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με γενετικές δοκιμές. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το παθογόνο μικρόβιο προέρχεται από νυχτερίδες στη νότια Κίνα, χωρίς όμως να έχουν διευκρινιστεί ακόμη απόλυτα όσα αναφέρονται στην πόλη Γουχάν στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός που εξελίχθηκε σε πανδημία, σε μια αγορά ψαριών και άγριων ζώων.

Η ταυτότητα του ασθενούς «0» είναι ακόμη άγνωστη

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο όλα να ξεκίνησαν από ένα εργαστηριακό ατύχημα που απελευθέρωσε τον ιό επιφέροντας τις γνωστές συνέπειες, που επηρεάζουν όλον τον πλανήτη.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου Τύπου, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αποκρύψουν στοιχεία σχετικά με το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο ασθενής μηδέν, δηλαδή το πρώτο άτομο που μολύνθηκε εξαρχής, δεν είναι ακόμη γνωστό στο κοινό κάνοντας τις σχετικές εικασίες να «φουντώνουν» όλο και περισσότερο.

Η δράση του κορωνοϊού είναι αόρατη  και τάχιστη - τα μυστήρια που τον περικλείουν

Μετά την αρχική αβεβαιότητα, κατέστη πλέον σαφές στις αρχές του 2020, ότι ο ιός όχι μόνο σε κάνει να αρρωσταίνεις, αλλά επίσης εξαπλώνεται με αλματώδεις ρυθμούς από άτομο σε άτομο. Όμως, όσον αφορά τη μετάδοσή του, τα ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα και όσο η πανδημία εξελίσσεται, τόσο περισσότερα είναι τα σημεία εκείνα, που αποτελούν έναν «γρίφο» για την επιστημονική κοινότητα.

Απορίες προκαλεί η χαρακτηριστική μαρτυρία ενός ανθρώπου που ταξίδευε στη θάλασσα ως μέλος πληρώματος μιας μηχανότρατας, που ξεκίνησε από την Αργεντινή και βρισκόταν για 35 ημέρες στη θάλασσα. Το περίεργο ήταν πως όταν επέστρεψε, 57 από τα 61 μέλη του πληρώματος βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό., ενώ κάθε μέλος του πληρώματος είχε διαγνωστεί αρνητικό στον ιό πριν από το ταξίδι και ήταν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Επίσης, άλλος ένα μυστήριο της πανδημίας είναι ο ρόλος των παιδιών και το ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Μόνο περίπου το 1% όλων των περιπτώσεων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 είναι παιδιά κάτω των 10 ετών και μόνο το 4% των παιδιών και των εφήβων μεταξύ 10 και 19 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήπως είναι υπερβολικά τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19;

Σε αυτό το σημείο είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς για το εξής: Εάν υπάρχουν ακόμη τόσα ασαφή στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο από τον εν λόγω ιό, δικαιολογούνται τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, όπως το κλείσιμο των σχολείων, οι απαγορεύσεις επαφών και οι απαγορεύσεις εισόδου από τη μία χώρα στην άλλη;

Το αν θα μπορέσουν οι άνθρωποι να λύσουν τον «γρίφο» που σχετίζεται με την πανδημία, είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες. Ή σε λίγα χρόνια. Αλλά ίσως και ποτέ. Μέχρι τότε τα μέτρα προστασίας και το αίσθημα ευθύνης του καθενός απέναντι στον εαυτό του και το συνάνθρωπο είναι αυτό που θα καθορίσει πολλά…

naftemporiki.gr με πληροφορίες από n-tv.de

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή