Έκκληση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Αφρικής

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 14:19
A- A A+

Έκκληση να πραγματοποιηθεί μια μαζική επιχείρηση αρωγής για να βοηθηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των πλημμυρών στην Αφρική απευθύνει ο Διεθνής Ερυθρός.

Η κρίση που πλήττει την Αφρική μπορεί να επιδεινωθεί με τις προγνώσεις για νέες βροχές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι πλημμύρες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 250 ανθρώπους και έχουν καταστήσει άστεγους 650.000, έχουν καταστρέψει καλλιέργειες και τα αποθέματα τροφίμων σε 18 χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία, η οποία υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητη μια ισχυρή και μακροπρόθεσμη διεθνής αλληλεγγύη.

Ο συντονιστής των επιχειρήσεων της Ομοσπονδίας για την Αφρική, ο Νιλς Σκοτ, ζήτησε να προσφερθούν μέσα πρώτης ανάγκης, όπως καταφύγια ή πόσιμο νερό, αλλά και να χρηματοδοτηθούν μέτρα πρόληψης, όπως γεωτρήσεις για πηγάδια και εγκατάσταση καλύτερων συστημάτων επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, 500.000 άνθρωποι έχουν πληγεί στην Ουγκάντα, εκ των οποίων 290.000 έχουν γίνει πρόσφυγες εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Κρούσματα οξείας ελονοσίας επισημάνθηκαν και ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει φόβους για εκδήλωση επιδημίας χολέρας.

Έκκληση για να συγκεντρωθούν επειγόντως 5,1 εκατομμύρια ευρώ διατυπώθηκε από τον οργανισμό για να αγοραστούν δεξαμενές, κουνουπιέρες εμβαπτισμένες σε εντομοκτόνο και αγαθά πρώτης ανάγκης για 100.000 πληγέντες κατοίκους της Ουγκάντας.

Στο Τόγκο, όπου τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περίπου 100 είναι τραυματίες και περισσότερες από 3.000 οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, η περιοχή της σαβάνας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την Γκάνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή