Υπέρ της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ η ¶γκελα Μέρκελ

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 15:32
A- A A+

ΣΑΦΗ προειδοποίηση ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί προσπάθειες επηρεασμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατύπωσε η καγκελάριος της χώρας ¶γκελα Μέρκελ την Πέμπτη, τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για μείωση των επιτοκίων.

«Θα εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «η παραμικρή υποψία» ότι οι απόψεις της Ευρώπης, σχετικά με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ από πολιτικές σκοπιμότητες, διίστανται, «αποτελεί απειλεί για την σταθερότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος».

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί τοποθετήθηκε στο τιμόνι της Γαλλίας, δηλ. τον περασμένο Μάιο, έχει επανειλημμένως επιτεθεί στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υποστηρίζοντας ότι οι οκτώ συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από το 2005 έχουν οδηγήσει το ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Στην πιο πρόσφατη «παρέμβαση» του, ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και να μειώσει το κόστος δανεισμού.

¶μεση ήταν η απάντηση του κ. Τρισέ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση μιας επιτυχημένης νομισματικής πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή