Συμπλοκές διαδηλωτών-αστυνομίας στο Μπαγκλαντές με αφορμή σκίτσο του Μωάμεθ

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 17:30
A- A A+

Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με πέντε τραυματίες, σημειώθηκαν στην Ντάκα του Μπαγκλαντές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση σε εφημερίδα σκίτσου το οποίο έκριναν προσβλητικό για το Ισλάμ.

Περισσότεροι από 9.000 μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στο κέντρο της πρωτεύουσας παρά την αυστηρή απαγόρευση των διαδηλώσεων που ισχύει στο Μπαγκλαντές από τον περασμένο Ιανουάριο που κηρύχθηκε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν από τα οδοφράγματα για να εισβάλουν στα γραφεία της εφημερίδας Πρόθομ ¶λο, η οποία δημοσίευσε το επίμαχο σκίτσο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα με τα οποία ζητούσαν την εκτέλεση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ματιούρ Ραχμάν και έκαψαν ομοιώματα του δημοσιογράφου και αντίτυπα της εφημερίδας.

Ο Ραχμάν έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τη δημοσίευση του σκίτσου, που δείχνει ένα μικρό αγόρι να αναφέρεται στο γάτο του ως «ο γάτος Μωάμεθ», το οποίο συνιστά σύμφωνα με τους διαδηλωτές σκόπιμη προσπάθεια του σκιτσογράφου να γελοιοποιήσει τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο ηλικίας 23 ετών σκιτσογράφος, Αρισούρ Ραχμάν, τελεί υπό κράτηση από την Τρίτη, ενώ η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Το Μπαγκλαντές, η τρίτη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο με 144 εκατομμύρια κατοίκους, κυβερνάται από τις 12 Ιανουαρίου από κυβέρνηση τεχνοκρατών που υποστηρίζεται από το στρατό. Η προσωρινή αυτή αρχή διορίστηκε την επομένη της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της ματαίωσης των βουλευτικών εκλογών που αναμενόταν να διεξαχθούν 10 ημέρες αργότερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή