Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Οι δυσοίωνες προβλέψεις ήρθαν για να μείνουν. Το ΔΝΤ αναφέρεται ξανά στις ΗΠΑ, με την εκτίμηση ότι θα συρρικνωθούν φέτος 6,6% εξαιτίας της πανδημίας, ενώ δεν αποκλείεται ένα νέο, δεύτερο κύμα κορονοϊού να καταστήσει χειρότερες τις προοπτικές. Το Ταμείο επικαλέστηκε, ως συνήθως, και τη μεγάλη αύξηση του κρατικού και εταιρικού χρέους μαζί με την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού ή και αρνητικού πληθωρισμού. Σε νέα έρευνά της, η ΕΚΤ προέβλεψε για την Ευρωζώνη ύφεση 8,3% για φέτος, πολύ κοντά στην πρόβλεψη της εταιρείας ερευνών IHS Markit για συρρίκνωση 8,6%.
Οικονομολόγοι της Markit υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά πόσο ευάλωτη παραμένει η ανάκαμψη, βλέποντάς την να είναι αργή και δύσκολη. Η εταιρεία προβλέπει για φέτος συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας 5,5% με καταναλωτές και επιχειρήσεις να παραμένουν άκρως επιφυλακτικές, εκτός και εάν οι δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές προβούν σε νέα μέτρα στήριξης. Κορυφαίος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε, δε, για δεκαετίες ανθρώπινης τραγωδίας, εάν οι εύπορες χώρες δεν βοηθήσουν τις φτωχότερες να ξεπεράσουν την πανδημία, ακυρώνοντας την πρόοδο των προηγούμενων ετών. Η αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση της πανδημίας είναι τεράστια, καθότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ή κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του ιού. Και δίχως αμφιβολία, αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως προτρέψει τις χώρες να αποσύρουν τους εμπορικούς φραγμούς και τις δασμολογικές αυξήσεις, προκειμένου να συμβάλουν στην παγκόσμια σταθερότητα, κάτι που δεν πρόκειται, ωστόσο, να γίνει, αφού οι εμπορικοί πόλεμοι μόνο προς εκτόνωση δεν οδεύουν.
Οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι κορυφαίες του πλανήτη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των επισφαλών δανείων. Και η αλυσίδα του κακού δεν λέει να σταματήσει. Το θέμα όμως είναι ότι οι στρεβλώσεις αυτού του κόσμου εξακολουθούν να υπάρχουν. Ενώ έχει πέσει πολύ χρήμα στις αγορές, δεν πηγαίνει σε όλους. Έρευνα του Reuters αποκάλυψε ότι κάποιες αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ ήξεραν ότι σε μερικούς μήνες ή ημέρες θα υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, εξακολουθούσαν να δίδουν στα ανώτερα στελέχη υπέρογκα μπόνους για να μην τους φύγουν, όπως διατείνονται, και μείνουν ακυβέρνητες σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Κάποιες, δε, είχαν να ανακοινώσουν δεκαετίες ολόκληρες οικονομικά αποτελέσματα, αλλά τα μπόνους τα έδιδαν. Και την ίδια στιγμή περιέκοπταν θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, τα χρηματιστήρια καταγράφουν τρελό ράλι, χωρίς όμως αυτό να συμβαδίζει με τα θεμελιώδη. Και κάποιοι προειδοποιούν για φούσκα, ενώ άλλοι πλουτίζουν. Και όλα αλλάζουν, αλλά εμείς παραμένουμε απλοί παρατηρητές...