Β. Κικίλιας: Ευκαιρία για την Κω να γίνει πρότυπο νησί

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 16:58
UPD:17:01
Eurokinissi
A- A A+

Στα προβλήματα των δομών υγείας και τις ενέργειες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψή του στην Κω και το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.

Απευθυνόμενους σε όλους του ανθρώπους που απαρτίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Κικίλιας δηλωσε πως «κάνουν μία εξαιρετική προσπάθεια εν μέσω κορωνοϊού». Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης τις προσπάθειες που έγιναν από πλευράς της κυβέρνησης για να βελτιώσουν τη λειτουργία του ΕΣΥ.

«Δώσαμε άμεσες λύσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε δεύτερο ασθενοφόρο και δεύτερο πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Με την πρόσληψη βοηθών νοσηλευτών που θα προσληφθούν είτε στις κινητές ομάδες, είτε στο Νοσοκομείο, επιπλέον όσων έχουν ήδη  προσληφθεί. Έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τους επικουρικούς νοσηλευτές και εντός της περιόδου Covid και προ Covid, θα κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να πάρουν μοριοδότηση και να μονιμοποιηθούν. Με το λοιπό προσωπικό, τους ανθρώπους που έχουμε μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον ΟΑΕΔ, των οποίων τις συμβάσεις έχουμε ανανεώσει ήδη μια χρονιά. Με τους επικουρικούς γιατρούς που θα γίνει μία προσπάθεια, το μελετούμε πολύ σοβαρά μιας που καλύπτουν ανάγκες, να δοθεί μοριοδότηση και να προκηρυχθούν οι θέσεις τους ως θέσεις επιμελητών Β΄» σημείωσε.

Συγκεκριμένα για την Κω, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι «έχει πολύ μεγάλη δυναμική» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο σύστημα testing, διακομιδών, συμβουλών και στήριξης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που έχει δημιουργηθεί. «Θέλουμε να πάει καλά και θα πάει καλά» είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει τονίζοντας για άλλη μία φορά τη σημασία της τήρησης των κανόνων.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε επίσης γιατί θεωρεί πως είναι ευκαιρία για την Κω να γίνει πρότυπο νησί και παράδειγμα για όλες τις άλλες τουριστικές περιοχές. «Υπάρχει η δυνατότητα από κοινού και με τους ξενοδόχους και ενδεχομένως με tour operators και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Νοσοκομείο, τέτοιο που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού» δήλωσε και συνέχισε «δεν είναι ζήτημα κτιριακό. Είδα μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ. Άρα, πρέπει με μια άλλη προσέγγιση στο μέλλον, να δούμε τι χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

Τέλος ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό και τις προσλήψεις 5.000 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικό που έχει στηρίξει. « Ποτέ εντός τριών μηνών δεν έγινε τόσο μεγάλη ενίσχυση και στήριξη του Ε.Σ.Υ. και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα παραμείνουν» είπε.  «Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι  των κεφαλαίων των 32 δις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν να κάνουν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την ψηφιοποίησή του, τη διαλειτουργικότητα Κέντρων Υγείας και Νοσοκομειακών μονάδων, τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, τις ψηφιακές εξετάσεις, τα οποία θα μειώσουν την ταλαιπωρία και την γραφειοκρατία, θα μειώσουν τα κόστη και θα δώσουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε τους πόρους αυτούς πραγματικά για ποιοτική Δημόσια Υγεία με διάρκεια. Γιατί η διάρκεια καθορίζει την αξία» υποστήριξε.

naftemporiki. gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή