Ειρήνη υμίν!

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 21:01
UPD:21:10

A- A A+

Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αρκετοί νεκροί, ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας στη νότια Καμπούλ, δύο άμαχοι και δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.

Ενα μικρό δείγμα από το δελτίο εμπολέμων, που ερμήνευσαν διαφορετικά την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για υπεράσπιση της ειρήνης με πάθος. Ισως να φταίει και το γεγονός ότι στις 21 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια μνήμης, και επιδείνωση της ικανότητας κρίσης.

Για μία ακόμη χρονιά η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης, ήταν μία ευκαιρία για ευχολόγια, μεγαλοστομίες, και ανέξοδοξη διατύπωση καλών προθέσεων, «ώστε κάθε ημέρα να είναι ημέρα ειρήνης».

Υπάρχει άνθρωπος που να είναι εναντίον της ειρήνης; Ολοι θεωρούν εαυτόν ειρηνόφιλο, ακόμη και τα «γεράκια» που ομνύουν στο λατινικό ρητό «αν θέλεις ειρήνη, ετοίμαζε πόλεμο». Μόνο που δεν προετοιμάζονται απλώς, αλλά αναλαμβάνουν και δράση, γιατί άλλο οι δημόσιες δηλώσεις, κι άλλο οι δημόσιες πραγματικότητες, και δη οι οικονομικές.

Τι κρατάω από τη Διεθνή Ημέρα της Ειρήνης; Τις ουτοπικές γενικεύσεις για παγκόσμια σωτηρία -η ειρήνη είναι μια αδήριτη ανάγκη της ανθρωπότητας και αποτελεί την υψηλή αποστολή του ΟΗΕ- τις λυτρωτικές κοσμοθεωρίες, και τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα εικοσιτετράωρο διάλειμμα από το φόβο και την ανασφάλεια.

Για τ' άλλα, σιωπή. Κι ας μάς κάλεσαν να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή