Γίνεται η κρίση ευκαιρία; 

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 08:06
UPD:08:28
Shutterstock
A- A A+

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Μπορεί μία πανδημία που δοκιμάζει τις αντοχές υγειονομικών συστημάτων, κοινωνιών και οικονομιών ανά τον πλανήτη και πυροδοτεί τη βαθύτερη ύφεση από το 1930 να εξελιχθεί σε ευκαιρία; Την ώρα που τα σενάρια για δεύτερο κύμα του Covid-19 είναι στο προσκήνιο και η αγορά φοβάται νέα lockdown είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ευκαιρίες. Οι απειλές, το ρίσκο, η αβεβαιότητα είναι οι λέξεις που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο και στις προσωπικές συζητήσεις. Τις δύο πρώτες λέξεις επέλεξαν για να περιγράψουν την πανδημία και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα του Forum2020.GR και της RASS για το naftemporiki.gr. 

Κι όμως. Η άνευ προηγουμένου αυτή κρίση έχει ήδη γεννήσει ευκαιρίες: Στην Ε.Ε. λειτούργησε ως δύναμη που σπάει τα ταμπού και ωθεί για πρώτη φορά σε ένα άλμα προς την δημοσιονομική ένωση (ακόμη και εάν αυτό τελικά θα είναι λιγότερο τολμηρό από ό,τι προτείνει η Κομσιόν). Παγκοσμίως έδωσε την ευκαιρία να αναθεωρηθούν οι προτεραιότητες πολιτικής, να δοθεί έμφαση στη στήριξη της δημόσιας υγείας, αλλά και στα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης, να επιταχυνθεί η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. Ακόμη και τα lockdown, με τις σοβαρότες παρενέργειες, έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα οφέλη και τα όρια της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, να αξιοποιήσουμε περισσότερο, να δούμε αλλιώς, τεχνολογίες που είχαμε ήδη στη διάθεσή μας, να αναζητήσουμε νέες καινοτόμες λύσεις. «Έσπρωξαν» το κράτος με μεγάλη ταχύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είχε ήδη καθυστερήσει, έδειξαν τα πόσα μπορούν να γίνουν χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, αλλά και πόσα ακόμη χρειάζεται να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις. 

Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, παρότρυνε τους πάντες να κάνουν την κρίση ευκαιρία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αναφέρθηκε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των τροποποιήσεων προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για το επιχειρείν. Όπως είπε: «αν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η δύσκολη χρονιά τότε, δεν θα θυμόμαστε αργότερα, το 2020 ως τη χρονιά του κορονοϊού αλλά ως τη χρονιά προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την ανάκαμψη του 2021».

Τι πιστεύουν όμως οι ίδιες οι επιχειρήσεις; H έρευνα του Forum2020.GR και της RASS για το naftemporiki.gr  έδειξε ότι έχουμε ακόμη δρόμο για να αλλάξει το κλίμα, αλλά υπάρχει ελπίδα. Προς το παρόν μόνο ένα 16,7% βλέπει την κρίση ως ευκαιρία. Το 64,1% την προσδιορίζει ως απειλή και το 21,4% ως ρίσκο. Το ποσοστό των επιχειρηματιών και managers, που διακρίνουν ευκαιρίες, είναι υψηλότερο (20%) στην ηλικιακή ομάδα έως 34 ετών, αλλά και μεταξύ εκείνων με μεταπτυχιακές σπουδές. Οι νέοι δείχνουν λοιπόν το δρόμο... 

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για την επιχείρησή τους η πλειονότητα (62,6%) αναφέρεται σε μικρές βελτιώσεις στη λειτουργία της και μόνο το 24,3% σε διαθρωτικές αλλαγές. Ακόμη και έτσι, όσοι τώρα κάνουν το μικρό βήμα της αλλαγής, ίσως αύριο βρεθούν μπροστά από τους άλλους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή