Μ.Λιάπης: «Ένα υπερσύγχρονο μουσείο σε διαλεκτική σχέση με την Ακρόπολη»

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 16:02
A- A A+

Στις 14 Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία της μεταφοράς των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Σταδιακά θα ξεκινήσει η λειτουργία του από το νέο έτος και θα είναι επισκέψιμος ο τρίτος όροφος. Πλήρως επισκέψιμες θα είναι όλες οι αίθουσές του νέου μουσείου, μετά από έναν χρόνο.

«Ένα μεγάλο όραμα πραγματοποιείται, ένα υπερσύγχρονο μουσείο σε διαλεκτική σχέση με την Ακρόπολη», τόνισε ο υπουργός πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο κτίριο του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του ΟΑΝΜΑ Δημήτρη Παντερμαλή και τον έφορο Ακροπόλεως Αλέξανδρο Μάντη.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο, αναμένεται να είναι επισκέψιμος ο τρίτος και τελευταίος όροφος, όπου θα εκτίθενται οι ανατολικές και βόρειες μετόπες του Παρθενώνα, οι οποίες θα μεταφερθούν από το παλαιό Μουσείο.

Εν αναμονή δε της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, θα τοποθετηθούν στον ίδιο όροφο αντίγραφά τους, σκεπασμένα διακριτικά με διαφανές πέπλο, σε ένδειξη της απώλειάς τους.

Στο ισόγειο του κτιρίου, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την υπόγεια ανασκαφή, σε βάθος επτά μέτρων, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά την ανέγερση του κτιρίου, αποκαλύπτοντας αρχαία συνοικία των Αθηνών.

Παράλληλα, στο χώρο του ισογείου αριστερά και δεξιά θα εκτίθενται ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης, δηλαδή από το ιερό των Νυμφών, το θέατρο του Διονύσου, το ιερό του Πανός και άλλα γλυπτά διαφόρων περιόδων.

Στις ράμπες και τον πρώτο όροφο, θα εκτεθούν οι Καρυάτιδες και αρχαϊκά γλυπτά, στον δεύτερο όροφο θα βρίσκεται η καφετέρια και το εστιατόριο το Μουσείου και στον τρίτο όροφο, τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Εξωτερικά, η γυάλινη όψη του κτιρίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στο επίπεδο του τρίτου ορόφου, όπου με το φως της ημέρας ανακλάται ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας.

Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της απαλλοτρίωσης των δύο κτιρίων επί της Αρεοπαγίτου, ο κ. Λιάπης σημείωσε πως «θα συνεχιστεί η πολιτική του προκατόχου μου στο ΥΠΠΟ, υπέρ της απαλλοτρίωσης».

Προτεινόμενα για εσάς