ΠΓΔΜ: Ζήτημα άνευ προηγουμένου το θέμα της ονομασίας

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 16:03
A- A A+

Ζήτημα άνευ προηγουμένου χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατά τη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 62ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια αντιφατική κατάσταση, «στην οποία ο ΟΗΕ ασκεί de facto αντίθετη πολιτική από αυτή της πλειονότητας των χωρών-μελών του Οργανισμού, καθώς η Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει ήδη αναγνωριστεί με τη συνταγματική της ονομασία από 117 μέλη του».

Πάντως, ο κ. Τσερβένκοφσκι διαβεβαίωσε για την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει τις συνομιλίες στο υφιστάμενο πλαίσιο του ΟΗΕ, προστατεύοντας παράλληλα τα «εθνικά και κρατικά της συμφέροντα».

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα πως οι πολιτικές εντάσεις, μετά τη λήξη των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θα υποχωρήσουν και θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συνέχιση των συνομιλιών για την ονομασία.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του προβλήματος, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας λογικής χρονικής περιόδου και να είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της περιοχής και της ευρωατλαντικής της προοπτικής.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συναντήθηκε στη Ν.Υόρκη και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ανατολικής Ασίας, Κρίστοφερ Χιλ.

Αφορμή για τη συνάντηση αυτή αποτέλεσε η απόφαση της Προεδρίας της ΠΓΔΜ να απονείμει στον κ. Χιλ την ανώτατη κρατική διάκριση της χώρας, το Μετάλλιο Τιμής, για την προσφορά του στην προώθηση των διμερών σχέσεων ΠΓΔΜ-ΗΠΑ.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι θα συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες και με τον ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή