ΕΚ-έρευνα: Οι πολίτες ζητούν περισσότερους πόρους κι αλληλεγγύη για αντιμετώπιση της πανδημίας

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 18:56
UPD:18:59
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Η πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (56%) θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό εκτοξεύεται στο 79%, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία κι ακολουθούν οικονομική ανάκαμψη και κλιματική αλλαγή. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες ζητούν επίσης μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ενώ διαφαίνεται υποχώρηση των συναισθημάτων του φόβου και της αβεβαιότητας υπέρ της ελπίδας και της εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σχεδόν επτά στους δέκα συμμετέχοντες (68%) επιθυμούν η Ένωση να έχει δυναμικότερο ρόλο στην καταπολέμηση αυτής της κρίσης. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την ΕΕ και ότι τα μέσα αυτά πρέπει να στοχεύουν πρωτίστως στην αντιμετώπιση της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.

Εξίσου υψηλό (53%) είναι και το ποσοστό των πολιτών που εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και πλέον έχει αυξηθεί (σε σύγκριση με τον Απρίλιο) ο αριθμός εκείνων που έχουν θετικότερη άποψη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν σαφώς ότι οι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να δραστηριοποιηθεί περισσότερο με στόχο την ανάκαμψη. Αναγνωρίζεται επίσης η ανάγκη για ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρωτοφανείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία μας. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον προϋπολογισμό, το Κοινοβούλιο στηρίζει τους πολίτες που ζητούν μια πιο αποτελεσματική και φιλόδοξη ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι Έλληνες από τους καλύτερα ενημερωμένους Ευρωπαίους

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες (76%) έχουν ακούσει για τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ με στόχο την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, με τους Έλληνες να δηλώνουν από τους καλύτερα ενημερωμένους Ευρωπαίους, σε ποσοστό 86%. Το 36% των συμμετεχόντων γνωρίζει και ποια είναι τα μέτρα αυτά (42% για την Ελλάδα, ενώ στην πρώτη έρευνα αυτού του είδους, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο κατά 3 μονάδες). Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ακούσει για τα μέτρα της ΕΕ κατά της COVID-19 και είναι ικανοποιημένοι από αυτά ανέρχεται σε 49%, σαφώς χαμηλότερο στην Ελλάδα (38%). Πρόκειται για μια σαφή γενική αύξηση σχεδόν 7 μονάδων κατά μέσο όρο (σε σύγκριση με το 42% που καταγράφηκε τον Απρίλιο), η οποία επιβεβαιώνει την ολοένα και μεγαλύτερη δημόσια στήριξη για τα προτεινόμενα μέτρα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Η πλειοψηφία παραμένει ανικανοποίητη με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών

Οριακά περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε ολόκληρη την ΕΕ (54%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το 39% (κατά μέσο όρο) των πολιτών της ΕΕ δηλώνει ικανοποιημένο. Πρόκειται για μέση αύξηση 5 μονάδων από την 1η Απριλίου 2020, κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία (+ 9 μονάδες και στις δύο χώρες), στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη Σλοβακία (περίπου + 7 μονάδες).

Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τα κοινά εργαλεία της για την αντιμετώπιση κρίσεων

Περίπου δύο στους τρεις συμμετέχοντες (68%) συμφωνούν ότι «η ΕΕ πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία του κορονοϊού», άποψη την οποία υποστηρίζει η απόλυτη πλειοψηφία σε 26 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι κατά 10 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο (78%). Το αίτημα για περισσότερες αρμοδιότητες της ΕΕ υποστηρίζουν κυρίως οι συμμετέχοντες από την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο (87% και στις δύο χώρες), την Κύπρο (85%), τη Μάλτα (84%), την Εσθονία (81%), την Ιρλανδία (79%), την Ιταλία (78%), καθώς και από την Ισπανία (76%) και τη Βουλγαρία (74%).

Yπέρ μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για καταπολέμηση της πανδημίας οι περισσότεροι

Το 56% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέτει ισχυρότερα οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ, η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη, με επικεφαλής την Ελλάδα (79%), την Κύπρο (74 %), την Ισπανία και την Πορτογαλία (71% και στις δύο χώρες).

Στο ερώτημα σχετικά με τους τομείς πολιτικής για τους οποίους πρέπει να δαπανηθούν αυτά τα αυξημένα κονδύλια της ΕΕ, η δημόσια υγεία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το 55% των συμμετεχόντων κατατάσσει πρώτες τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, το οποίο αποτελεί την επικρατούσα άποψη σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ. Ακολουθούν η οικονομική ανάκαμψη και οι νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις (45%), η απασχόληση και οι κοινωνικές υποθέσεις (37%), καθώς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (36%). Στην Ιταλία (58%), τη Σλοβενία (55%) και τη Λιθουανία (54%), την πρώτη θέση καταλαμβάνει η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Οι πολίτες στη Δανία (45%), θεωρούν ότι η συνέχιση της μάχης εναντίον της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ, ενώ στη Σλοβακία (63%), την Κροατία (58%) και τη Φινλανδία (46%) οι πιο διαδεδομένες απαντήσεις αφορούν την απασχόληση και τα κοινωνικά θέματα.

Οι προσωπικές οικονομικές δυσκολίες παραμένουν σημαντικές

Ένας σαφής δείκτης για τη σημασία που έχει η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για το πακέτο ανάκαμψης το συντομότερο είναι η ανησυχητική οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών από την αρχή της πανδημίας. (28%), η οποία αναφέρθηκε ως βασικό ζήτημα σε 21 κράτη μέλη, με υψηλότερο ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ισπανία (43% σε αμφότερες τις χώρες), στη Βουλγαρία και την Ελλάδα (41% σε αμφότερες τις χώρες), όπως επίσης και στην Ιταλία (37%).

Η αβεβαιότητα και φόβος μειώνονται, η ελπίδα και η εμπιστοσύνη κερδίζουν έδαφος

Μια σημαντική εξέλιξη είναι επίσης εμφανής όσον αφορά τα συναισθήματα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς πολίτες από 15 κράτη μέλη της ΕΕ επιλέγουν τη λέξη «ελπίδα» (41% συνολικά) για να περιγράψουν καλύτερα την τρέχουσα συναισθηματική τους κατάσταση. Η ελπίδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, αλλά πολύ κοντά στην «αβεβαιότητα», η οποία αναφέρθηκε από το 45% των συμμετεχόντων (δηλ. σημείωσε πτώση κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με το 50% που καταγράφηκε τον Απρίλιο). Τα αρνητικά συναισθήματα γενικά μειώνονται: «φόβος» (17%, -5), «απογοήτευση» (23%, -4) και «αίσθημα αδυναμίας» (21%, -8) κινούνται καθοδικά, ενώ η «εμπιστοσύνη» αυξήθηκε κατά 3 μονάδες και έφτασε στο 24% και η «προθυμία» αυξήθηκε κατά 2 μονάδες και ανήλθε στο 16% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η δημοσίευση της πλήρους έκθεσης για την έρευνα αυτή, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των δεδομένων, έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή