Ο Επιτετραμμένος της Συρίας στην Κύπρο, Ναντέρ Ναντέρ, δεσμεύτηκε να απαντήσει εντός της ημέρας στα ερωτήματα της Λευκωσίας αναφορικά με τη θέση της Δαμασκού για το ταξίδι πλοίου, τουρκικών συμφερόντων, από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Λαττάκεια της Συρίας, το περασμένο Σάββατο.
Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Φώτης Φωτίου, που είχε συνάντηση με τον κ.Ναντέρ.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Φωτίου, ο σύρος Επιτετραμμένος ρωτήθηκε για το αν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του ψεδοκράτους στη Συρία και αν είχε συναντήσεις με υπουργούς της συριακής κυβέρνησης. Η Λευκωσία ζήτησε παράλληλα να ενημερωθεί κατά πόσο έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Συρίας και του ψευδοκράτους και κατά πόσον η συριακή κυβέρνηση θα ανεχθεί ή θα επιτρέψει δρομολόγια μεταξύ του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λαττάκεια.
«Είναι τρία ερωτήματα τα οποία έχουμε θέσει ξεκάθαρα στον Επιτετραμμένο της Συρίας και του έχω αναφέρει ότι εντός της ημέρας αναμένουμε την επίσημη πλέον θέση της συριακής Κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Οφείλω να πω ότι ούτε σήμερα πήραμε ξεκάθαρα τις θέσεις και τις απόψεις της συριακής κυβέρνησης».
«Εμείς -συνέχισε ο κύπριος υπουργός- θεωρούμε απαράδεκτο ότι θα μπορούσε μία κυβέρνηση και ιδιαίτερα μιας φιλικής χώρας, όπως είναι η Συρία, να προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες με το κατοχικό καθεστώς».
«Θα θεωρήσουμε ανεπίτρεπτο και θα το θεωρήσουμε μη φιλική πράξη, αν πραγματικά έχει γίνει τέτοια συμφωνία. Εχουμε φιλικές σχέσεις με τη Συρία, είναι παραδοσιακές και ιστορικές οι σχέσεις των δύο χωρών και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Κύπρου.
Στην ερώτηση ποια ήταν απάντηση του σύρου διπλωμάτη στα ερωτήματα της Λευκωσίας, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως ο κ. Ναντέρ δήλωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος. «Ομως το ερώτημα εάν ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων συναντήθηκε με άλλους υπουργούς, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, (ο κ. Ναντέρ) δεν μπορούσε να μας απαντήσει, γιατί η πληροφόρηση και ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχει συναντηθεί με άλλους υπουργούς», σημείωσε ο κ. Φωτίου.
Ερωτηθείς αν υπάρχει προσπάθεια να γίνει το δρομολόγιο αυτό αποδεκτό, αφού γίνεται από επιχειρηματίες, ο κ. Φωτίου είπε πως για τον ίδιο δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία.
«Δεν υπάρχει διαδικασία σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών. Οταν αυτοί οι επιχειρηματίες θα υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό, αναγκαστικά, και εδώ μιλώ για τις αρχές της Συρίας, θα πρέπει να δεχθούν και κάποια έγγραφα, θα πρέπει να δεχθούν πιθανόν και κάποια διαβατήρια», κατέληξε.
Εξάλλου, αργά χθες το απόγευμα ο πρεσβευτής της Κύπρου στη Δαμασκό, Ευστάθιος Ορφανίδης, είχε δίωρη συζήτηση με αξιωματούχους στο συριακό τπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι ωστόσο δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις, ούτε και επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε συμφωνία με τα κατεχόμενα.
Εξάλλου νέο μήνυμα προς την Αγκυρα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/24/1415816.htm έστειλε ο σντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος για θέματα Μεταφορών Ζακ Μπαρό. Μιλώντας στο Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2007», ο κ. Μπαρό σημείωσε ότι η απαγόρευση των υπό κυπριακή σημαία πλοίων να εισέλθουν στα τουρκικά λιμάνια δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.
Πηγή ΡΙΚ