«Ξηλώθηκε» δίκτυο καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών σε Αθήνα, Κορινθία και Μεσσηνία

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 11:42
UPD:11:44
astynomia.gr
A- A A+

Εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις, που καλλιεργούσαν και διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικές ουσίες σε Αθήνα, Κορινθία και Μεσσηνία εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 13 μελών του. Οι συλλήψεις δέκα εξ αυτών έγιναν χθες, σε ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε περιοχές της Αττικής, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας.

Από την έρευνα εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 δραστηριοποιούνταν δύο αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέθεταν ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν 61χρονος ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο, 55χρονος, καθώς και δύο ήδη έγκλειστοι σε φυλακές και 46χρονος μη συλληφθείς.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση διακινούσε ποσότητες χασίς οι οποίες προέρχονταν από την καλλιέργεια φυτειών σε ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.

Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν δύο 39χρονοι, Έλληνας κι αλλοδαπός, οι οποίοι είχαν ηγετικό ρόλο, πέντε Έλληνες, ηλικίας από 35 έως 59 ετών, και 41χρονος αλλοδαπός.

Οι εν λόγω κατηγορούμενοι διακινούσαν ναρκωτικά, κυρίως χασίς, κοκαΐνη και χάπια, σε περιοχές της Αττικής, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, ενώ ο 59χρονος ήταν ο φύλακας-αποθηκάριος των ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες έκρυβε στο σπίτι του, σε περιοχή της Αττικής.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δράσητ ους, οι δράστες χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons ), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Από την πώληση των ναρκωτικών είχαν αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών τους.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες πρωινές ώρες, παράλληλες έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους κι οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

χασίς (φούντα), συνολικού βάρους 3.680,40 γραμμαρίων

14 δενδρύλλια χασίς, ύψους έως 80 εκατοστών

55 γραμμάρια λευκής ουσίας, η χημική σύσταση της οποίας διερευνάται

τέσσερις ζυγαριές ακριβείας

εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (λαμπτήρες, πολύμπριζα κλπ)

πιστόλι με γεμιστήρα

περίστροφο

δύο αεροβόλα πιστόλια, το ένα εκ των οποίων με ενσωματωμένη διόπτρα και σιγαστήρα

καψύλλιο χειροβομβίδας

κάννη όπλου

γεμιστήρα πιστολιού

κυνηγητικό όπλο

τρεις αστυνομικοί ράβδοι (γκλοπ)

10 μαχαίρια

202 κροτίδες

έξι αμπούλες πεπιεσμένου αέρα

297 φυσίγγια, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων

13 κινητά τηλέφωνα

δύο οχήματα και

1.585 ευρώ.

Επιπλέον, συνελήφθη 30χρονος για ναρκωτικά, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του στο Λουτράκι Κορινθίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα χασίς και πέντε δενδρύλλια ύψους έως 80 εκατοστών.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κατά περίπτωση παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τα βεγγαλικά και εκρηκτικά, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η δικογραφία περιλαμβάνει τον 46χρονο Έλληνα που αναζητείταιν ως μέλος του εγκληματικού δικτύου, όπως και τους δύο άλλους Έλληνες, 53 και 57 ετών, επίσης μέλη του δικτύου, που βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε φυλακές.

Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή