Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Με την πανδημία να συνεχίζει να καλπάζει στις ΗΠΑ και σε πολλές αμερικανικές πολιτείες να καταγράφονται αυξήσεις-ρεκόρ σε κρούσματα, η υγειονομική κρίση επιδεινώνεται στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη.
Αφότου κηρύχθηκε η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πολλές πολιτείες ακύρωσαν τα μη επείγοντα ιατρικά περιστατικά και ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται για ιατρική φροντίδα στα νοσοκομεία μειώθηκε δραματικά.
Όπως διαβάζουμε σε χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης μειώθηκαν κατά 42% τις πρώτες δέκα εβδομάδες της πανδημίας, παρά την αύξηση των ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο της Ασθένειας και την Πρόληψη. Την ίδια περίοδο, οι ασθενείς που επιζητούν φροντίδα για καρδιακά επεισόδια μειώθηκε κατά 23% και η φροντίδα για τα εγκεφαλικά κατά 20%.
Με την έξαρση της πανδημίας το Τέξας απαγόρευσε ξανά τα μη επείγοντα περιστατικά, αν και επιτρέπονται τα χειρουργεία όσον αφορά τον καρκίνο και ένα νοσοκομείο στην Κοιλάδα Σαν Χουακίν στην Καλιφόρνια δεχόταν για μερικές ημέρες μόνο ασθενείς με Covid-19.
Οι ασθενείς που δεν πάσχουν από κορονοϊό, μένουν σπίτι ή από φόβο ή από δυσκολία να λάβουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Εξέλιξη που δημιουργεί μια νέα παράλληλη υγειονομική κρίση. Η ογκολόγος από το Όστιν δρ. Ντέμπρα Πατ, μιλώντας στο Reuters, δηλώνει πως αναμένει τα ποσοστά θνησιμότητας να εκτιναχτούν τα χρόνια μετά την πανδημία, επειδή οι ασθενείς δεν έλαβαν όταν έπρεπε την αναγκαία φροντίδα.
Βασικός λόγος βέβαια της μη φροντίδας άλλων περιστατικών πλην Covid-19 δεν είναι ο φόβος των ασθενών «μη μολυνθούν», αλλά η αδυναμία του αμερικανικού συστήματος υγείας, και όχι μόνο, να αντεπεξέλθει.
Σε άλλο ρεπορτάζ του Reuters διαβάζουμε πως τα 3 τρισ. δολάρια που ρίχνει η Fed για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, «πυροδοτούν υπερβολές στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές». Με δυο λόγια, δημιουργούν φούσκες, την ώρα που εκατομμύρια κυρίως φτωχοί και ανήμποροι χάνονται από τη μεταδοτικότητα του ιού και τα ελλιπή μέτρα προφύλαξης.
Αλλά και στην Ευρώπη των διθυράμβων για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, λέξη δεν έχουμε ακούσει για άμεση ενίσχυση των υποδομών που αφορούν τη δημόσια υγεία.