Στις Βρυξέλλες ο Ν. Δένδιας με αίτημα για λίστα μέτρων κατά της Τουρκίας

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 08:07
UPD:12:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο του διατάγματος που άνοιξε τον δρόμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει για να συζητήσει μεταξύ άλλων για το θέμα της Τουρκίας.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η συνολική προσέγγιση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον 'Υπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σημείωσε ωστόσο πως το αίτημα της Αθήνας για κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς «εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες».

«Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας» διευκρίνισε, τονίζοντας πως «το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό, αλλά είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της ελληνοτουρκικής διαφοράς» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «αυτό που περιμένουμε να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε αύριο, είναι το πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας – μέλους όπως η Ελλάδα».

Ανέφερε ακόμη πως «η Ελλάδα εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις και ικανές Ένοπλες Δυνάμεις» και «άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί».

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας πυροδότησε χθες και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με την «αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «τραγική ολιγωρία» του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των κυρώσεων. «Εδώ και οκτώ μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο. Το ζητήσαμε μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «όχι μόνο υιοθέτησε το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατάργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην Ε.Ε.».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτική. «Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή καιτην ύβρη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη» σχολίασε.

«Ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της πατρίδας μας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός. Όσο για την “ενεργητική εξωτερική πολιτική” τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν».

«Όσους υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ κι αν επιστρατεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: γιατί δεν έχει θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες;» ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή